§ 13. - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy zarobkowym wytwarzaniu, przetwarzaniu, obrocie lub składowaniu niejadalnych surowców zwierzęcych, pasz oraz dodatków do pasz.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.30.295

Akt utracił moc
Wersja od: 1 kwietnia 2001 r.
§  13.
1.
Działalność polegająca na zarobkowym przetwarzaniu niejadalnych surowców zwierzęcych może być prowadzona wyłącznie w zakładach utylizacyjnych albo w specjalnie do tego celu przeznaczonych obiektach, zwanych dalej "zakładami przetwórczymi".
2. 3
Niejadalne surowce zwierzęce pochodzące ze zwierząt, których mięso zostało uznane za niezdatne do spożycia, albo od zwierząt chorych, podejrzanych o zakażenie lub pochodzących z obszarów, na których występuje choroba zakaźna, mogą być przetwarzane wyłącznie w zakładach utylizacyjnych, z zastrzeżeniem ust. 3.
3. 4
W zakładach przetwórczych nie mogą być przetwarzane następujące niejadalne surowce zwierzęce:
1)
czaszki z gałkami ocznymi, migdałki, mózgi i rdzenie przedłużone oraz rdzenie kręgowe bydła, owiec i kóz w wieku powyżej 12 miesięcy,
2)
jelita bydlęce - od dwunastnicy do jelita prostego - niezależnie od wieku,
3)
śledziony owiec i kóz niezależnie od wieku,
4)
stałe odpady powstające przy uboju i obróbce poubojowej bydła, owiec i kóz,
5)
zwłoki zwierzęce i ich części.
3 § 13 ust. 2 zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia z dnia 19 marca 2001 r. (Dz.U.01.22.254) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 kwietnia 2001 r.
4 § 13 ust. 3 dodany przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia z dnia 19 marca 2001 r. (Dz.U.01.22.254) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 kwietnia 2001 r.