§ 5. - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy wytwarzaniu środków żywienia zwierząt zawierających białko zwierzęce.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2004.43.403
Akt obowiązujący
Wersja od: 16 marca 2004 r.
§ 5.
1.
Zakład powinien posiadać wydzielone pomieszczenia przeznaczone do:
1)
przyjmowania i przechowywania surowców;
2)
wytwarzania środków żywienia zwierząt;
3)
przechowywania produktu gotowego.
2.
Pomieszczenia, o których mowa w ust. 1, powinny:
1)
posiadać ściany i podłogi wykonane z materiałów umożliwiających łatwe czyszczenie i odkażanie, przy czym podłogi powinny być ułożone w sposób ułatwiający odprowadzenie płynów do instalacji kanalizacyjnej;
2)
być rozmieszczone w sposób uniemożliwiający zanieczyszczenie produktu gotowego i zapewniać utrzymanie całkowitego oddzielenia stref surowca, półproduktu i produktu gotowego;
3)
być poddawane odkażaniu, dezynsekcji i deratyzacji zgodnie z programem zatwierdzonym przez powiatowego lekarza weterynarii;
4)
być wyposażone w urządzenia odprowadzające powstałe w nich ścieki do instalacji kanalizacyjnej.
3.
Narzędzia i sprzęt używane w pomieszczeniach przeznaczonych do przyjmowania i przechowywania surowców nie mogą być używane w pomieszczeniach, w których są wytwarzane środki żywienia zwierząt.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .