§ 5. - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy wytwarzaniu środków żywienia zwierząt zawierających białko zwierzęce.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.43.403

Akt obowiązujący
Wersja od: 16 marca 2004 r.
§  5.
1.
Zakład powinien posiadać wydzielone pomieszczenia przeznaczone do:
1)
przyjmowania i przechowywania surowców;
2)
wytwarzania środków żywienia zwierząt;
3)
przechowywania produktu gotowego.
2.
Pomieszczenia, o których mowa w ust. 1, powinny:
1)
posiadać ściany i podłogi wykonane z materiałów umożliwiających łatwe czyszczenie i odkażanie, przy czym podłogi powinny być ułożone w sposób ułatwiający odprowadzenie płynów do instalacji kanalizacyjnej;
2)
być rozmieszczone w sposób uniemożliwiający zanieczyszczenie produktu gotowego i zapewniać utrzymanie całkowitego oddzielenia stref surowca, półproduktu i produktu gotowego;
3)
być poddawane odkażaniu, dezynsekcji i deratyzacji zgodnie z programem zatwierdzonym przez powiatowego lekarza weterynarii;
4)
być wyposażone w urządzenia odprowadzające powstałe w nich ścieki do instalacji kanalizacyjnej.
3.
Narzędzia i sprzęt używane w pomieszczeniach przeznaczonych do przyjmowania i przechowywania surowców nie mogą być używane w pomieszczeniach, w których są wytwarzane środki żywienia zwierząt.