Rozdział 1 - Przepisy ogólne - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy uboju zwierząt rzeźnych oraz rozbiorze i wprowadzaniu na rynek mięsa tych zwierząt.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.135.1272

Akt utracił moc
Wersja od: 1 sierpnia 2003 r.

Rozdział  1

Przepisy ogólne

§  1.
Rozporządzenie określa szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy:
1)
uboju zwierząt rzeźnych;
2)
rozbiorze, składowaniu i wprowadzaniu na rynek mięsa zwierząt, o których mowa w pkt 1.
§  2.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o:
1)
świeżym mięsie - rozumie się przez to mięso niepoddane procesowi technologicznemu, z wyjątkiem chłodzenia lub mrożenia;
2)
mięsie oddzielonym mechanicznie (MOM) - rozumie się przez to mięso otrzymane poprzez mechaniczne oddzielenie tkanek przylegających do kości, z wyjątkiem kości głowy, odcinków dalszych kończyn położonych poniżej stawów nadgarstka i skokowego, kręgosłupa przeżuwaczy i kręgów ogonowych świń, przeznaczone do dalszego przetwórstwa;
3)
tuszy - rozumie się przez to ciało ubitego zwierzęcia po wykrwawieniu, wytrzewieniu oraz usunięciu kończyn w stawie nadgarstkowym i skokowym, ogona i wymienia, a także po oskórowaniu i usunięciu głowy; skórowanie, usuwanie głowy i kończyn może nie dotyczyć świń;
4)
tuszce drobiowej - rozumie się przez to całe ciało drobiu uzyskane po wykrwawieniu, pozbawieniu piór i łap oraz wypatroszeniu, jednakże usunięcie serca, wątroby, płuc, żołądka i nerek, odcięcie nóg w stawie skokowym i głowy nie jest wymagane;
5)
środkach transportu - rozumie się przez to część ładunkową samochodów, wagonów kolejowych oraz samolotów, ładownie statków lub kontenery, używane do przewożenia zwierząt lub środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego;
6)
jednostkach przeliczeniowych rozumie się przez to:
a)
1 sztukę bydła w wieku powyżej 3 miesięcy albo 1 konia - stanowiące 1 jednostkę przeliczeniową,
b)
1 sztukę bydła w wieku do 3 miesięcy - stanowiącą 0,5 jednostki przeliczeniowej,
c)
1 świnię:
-
powyżej 100 kilogramów żywej wagi - stanowiącą 0,20 jednostki przeliczeniowej,
-
do 100 kilogramów żywej wagi - stanowiącą 0,15 jednostki przeliczeniowej,
-
poniżej 15 kilogramów żywej wagi - stanowiącą 0,05 jednostki przeliczeniowej,
d)
1 owcę lub 1 kozę - stanowiące 0,10 jednostki przeliczeniowej,
e)
1 owcę lub 1 kozę poniżej 15 kilogramów żywej wagi - stanowiące 0,05 jednostki przeliczeniowej;
7)
rozbiorze mięsa - rozumie się przez to podział tuszy w przypadku drobiu, nutrii i królików, a w przypadku pozostałych gatunków zwierząt - podział na więcej niż 3 części półtuszy.
§  3.
1.
Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy uboju zwierząt rzeźnych oraz rozbiorze, składowaniu i transporcie mięsa tych zwierząt przeznaczonego do sprzedaży bezpośredniej regulują przepisy odrębne.
2.
Wymagania, o których mowa w § 4 ust. 1-3, § 9, § 14, § 23, § 25, § 26 ust. 1 i 5-9, § 27 i § 43 ust. 1-3 i 5, stosuje się odpowiednio do gospodarstw, w których dokonuje się uboju świń, owiec, kóz i cieląt w wieku do 3 miesięcy na terenie gospodarstwa, jeżeli pozyskane mięso jest przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej.