Rozdział 9 - Szczegółowe warunki weterynaryjne dla rzeźni drobiu o małej zdolności produkcyjnej - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy uboju zwierząt rzeźnych oraz rozbiorze i składowaniu mięsa.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.10.90

Akt utracił moc
Wersja od: 29 listopada 2001 r.

Rozdział  9

Szczegółowe warunki weterynaryjne dla rzeźni drobiu o małej zdolności produkcyjnej

§  42.
Do warunków lokalizacyjnych i technicznych dla rzeźni drobiu, w których ubój nie przekracza 150.000 ptaków rocznie, zwanych dalej "rzeźniami drobiu o małej zdolności produkcyjnej", stosuje się przepisy niniejszego rozporządzenia, z wyjątkiem wymagań określonych w § 2 ust. 1 pkt 1, 3, 5-7, 10, 15, 17-19, § 3 ust. 1 pkt 9, § 4 ust. 1 i 2, § 5, 14, 16, 17, § 19-22 oraz rozdziałów 4-7.
§  43.
1.
W rzeźni drobiu o małej zdolności produkcyjnej powinno być co najmniej:
1)
pomieszczenie oszałamiania i wykrwawiania,
2)
pomieszczenie oparzania i skubania,
3)
pomieszczenie patroszenia i badania poubojowego,
4)
pomieszczenie chłodzone, dostosowane powierzchnią do liczby ubijanych ptaków, posiadające wydzieloną, zamykaną z oddzielną kratką ściekową strefę, przeznaczoną dla tuszek tymczasowo zajętych.
2.
Powierzchnia ścian w pomieszczeniach określonych w ust. 1 do wysokości co najmniej 2 metrów powinna być gładka, nienasiąkliwa i nieprzepuszczalna, łatwa do mycia i odkażania.
§  44.
1.
Drób dostarczony do rzeźni powinien być natychmiast poddawany ubojowi po oszołomieniu.
2.
Po uboju pomieszczenia rzeźni, urządzenia i sprzęt podlegają dokładnemu oczyszczeniu i odkażeniu.