Rozdział 4 - Szczegółowe warunki weterynaryjne przy rozbiorze mięsa - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy uboju zwierząt rzeźnych oraz rozbiorze i składowaniu mięsa.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.10.90

Akt utracił moc
Wersja od: 29 listopada 2001 r.

Rozdział  4

Szczegółowe warunki weterynaryjne przy rozbiorze mięsa

§  23.
1.
W czasie rozbioru i wykrawania temperatura mięsa nie może przekraczać 7°C.
2.
Temperatura w pomieszczeniu rozbiorowym nie może być wyższa niż 12°C.
3.
Temperatura narządów wewnętrznych oraz mięsa z głów w czasie rozbioru, dzielenia i magazynowania nie może być wyższa niż 3°C.
4.
Dopuszcza się rozbiór mięsa ciepłego pod warunkiem, że mięso to jest transportowane bezpośrednio z rzeźni do oddziału rozbioru znajdującego się w tym samym obiekcie, a rozbiór następuje natychmiast po dostarczeniu mięsa.
5.
Rozbiór mięsa powinien być przeprowadzony w sposób wykluczający jego zanieczyszczenie, przy czym z mięsa powinny być usunięte odłamki kości, skrzepy krwi i widoczne węzły chłonne.
§  24.
Rozbiór mięsa drobiowego, króliczego oraz mięsa zwierząt łownych w rzeźniach lub w oddziałach rozbioru w rzeźni, przeznaczonych do rozbioru mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego lub koziego, jest dopuszczalny jedynie pod warunkiem, że czynności te przeprowadzane są w oddzielnych cyklach produkcyjnych.
§  25.
Mięso niezdatne do spożycia powinno być gromadzone w pomieszczeniach, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 12, lub w pojemnikach, o których mowa w § 4 ust. 3.