§ 20. - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy rozbiorze, przetwórstwie, składowaniu i transporcie mięsa zwierząt łownych oraz wzory świadectw zdrowia dla tego mięsa i jego przetworów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.66.617

Akt utracił moc
Wersja od: 17 kwietnia 2003 r.
§  20.
1.
Bezpośrednio po opakowaniu mięso przekazuje się do magazynu chłodniczego lub zamrażalni.
2.
Mięso powinno być składowane w magazynie chłodniczym w temperaturze nie wyższej niż:
1)
7°C - w przypadku mięsa zwierzyny grubej;
2)
4°C - w przypadku mięsa zwierzyny drobnej.
3.
Mięso może być zamrażane w tuszach, półtuszach, ćwierćtuszach, elementach, kawałkach i porcjach ważących nie mniej niż 100 g.
4.
Mięso przeznaczone do zamrażania poddaje się zamrożeniu niezwłocznie po rozbiorze, jeżeli nie jest wymagane dojrzewanie mięsa; w takich przypadkach mięso zamraża się bezpośrednio po zakończeniu procesu dojrzewania.
5.
Mięso zamraża się do temperatury nie wyższej niż -12°C i utrzymuje się tę temperaturę przez cały czas przechowywania mięsa.
6.
Mięso mrożone znakuje się, określając dzień, miesiąc i rok jego zamrożenia.