§ 16. - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy rozbiorze, przetwórstwie, składowaniu i transporcie mięsa zwierząt łownych oraz wzory świadectw zdrowia dla tego mięsa i jego przetworów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.66.617

Akt utracił moc
Wersja od: 17 kwietnia 2003 r.
§  16.
1.
Rozbiór mięsa przeprowadza się w sposób wykluczający jego zanieczyszczenie; odłamki kości, skrzepy krwi i widoczne węzły chłonne usuwa się.
2.
W trakcie rozbioru, odkostniania i pakowania temperatura wewnętrzna mięsa nie może być wyższa niż:
1)
7°C - w przypadku zwierzyny grubej;
2)
4°C - w przypadku zwierzyny drobnej.
3.
Niezwłocznie po rozbiorze, odkostnianiu i pakowaniu mięso przekazuje się do pomieszczenia chłodniczego lub zamrażalniczego.
4.
Pozyskane w wyniku rozbioru mięso niezdatne do spożycia gromadzi się niezwłocznie w szczelnie zamykanych pojemnikach w pomieszczeniu, o którym mowa w § 7 ust. 1 pkt 9.