§ 11. - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy rozbiorze, przetwórstwie, składowaniu i transporcie mięsa zwierząt łownych oraz wzory świadectw zdrowia dla tego mięsa i jego przetworów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.66.617

Akt utracił moc
Wersja od: 17 kwietnia 2003 r.
§  11.
1.
Krajalnice, pojemniki, taśmy przenośników, piły mechaniczne, noże, stalki i inny sprzęt powinny być wykonane z materiałów nieulegających korozji, łatwych do mycia i dezynfekcji.
2.
Powierzchnie, z którymi styka się mięso, łącznie z połączeniami i spawami, powinny być gładkie, niemalowane, odporne na działanie środków chemicznych.
3.
Pojemniki do przetrzymywania mięsa niezdatnego do spożycia powinny być szczelnie zamykane i wykonane z materiału nieulegającego korozji.
4.
Urządzenia, sprzęt i narzędzia mające kontakt z mięsem powinny być utrzymywane w stanie higienicznym i technicznym wykluczającym możliwość zanieczyszczenia mięsa.
5.
Pojemniki z mięsem nie mogą być ustawione na posadzce oraz w bezpośrednim kontakcie ze ścianą.
6.
Na posadzce pomieszczeń produkcyjnych i magazynów mięsa zabrania się rozrzucania trocin lub innych środków pochłaniających wilgoć.