Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy przetwórstwie mięsa i składowaniu przetworów mięsnych.
Dz.U.1999.10.91
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 20 stycznia 1999 r.
w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy przetwórstwie mięsa i składowaniu przetworów mięsnych.
Przepisy ogólne
Przepisy ogólne
Warunki lokalizacyjne i techniczne zakładu
Warunki lokalizacyjne i techniczne zakładu
- przy czym punkty świetlne powinny być zabezpieczone osłonami,
Szczegółowe warunki sanitarne
Szczegółowe warunki sanitarne
Szczegółowe warunki weterynaryjne przy pakowaniu przetworów mięsnych
Szczegółowe warunki weterynaryjne przy pakowaniu przetworów mięsnych
Szczegółowe warunki technologiczne i organizacyjne
Szczegółowe warunki technologiczne i organizacyjne
Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy produkcji konserw mięsnych pasteryzowanych lub sterylizowanych, wytapianiu surowców tłuszczowych oraz przetwórstwie żołądków, pęcherzy i jelit
Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy produkcji konserw mięsnych pasteryzowanych lub sterylizowanych, wytapianiu surowców tłuszczowych oraz przetwórstwie żołądków, pęcherzy i jelit
Szczegółowe warunki weterynaryjne dla mięsa mielonego
Szczegółowe warunki weterynaryjne dla mięsa mielonego
Przepis końcowy
Przepis końcowy
ZAŁĄCZNIK
WYMAGANIA DOTYCZĄCE SKŁADU I WARUNKÓW MIKROBIOLOGICZNYCH MIĘSA MIELONEGO
WYMAGANIA DOTYCZĄCE SKŁADU I WARUNKÓW MIKROBIOLOGICZNYCH MIĘSA MIELONEGO
I.
Wymagania dotyczące składu - średnia z próbek pobranych w danym dniu
Wymagania dotyczące składu - średnia z próbek pobranych w danym dniu
Zawartość tłuszczu w % | Kolagen: stosunek procentowy zawartości kolagenu do całkowitego białka | |
- mięso mielone chude | Ł7 | Ł12 |
- mięso mielone wołowe | Ł20 | Ł15 |
- mięso mielone zawierające mięso wieprzowe | Ł30 | Ł18 |
- mięso mielone innych gatunków | Ł25 | Ł15 |
II.
Wymagania mikrobiologiczne
Wymagania mikrobiologiczne
Ma) | mb) | |
Mezofilne bakterie tlenowe nc) = 5, cd) = 2 | 5 x 106/g | 5 x 105/g |
Escherichia coli n = 5; c = 2 | 5 x 102/g | 50/g |
Salmonella n = 5; c = 0 | nieobecna w 10 g | nieobecna w 10 g |
Staphylococcus aureus n = 5; c = 2 | 5 x 103/g | 102/g |
b) m = wartość, poniżej której wszystkie wyniki uznaje się za zadowalające;
c) n = liczba badanych próbek
d) c = liczba badanych próbek, których wynik mieści się pomiędzy wartościami m i M.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Akty prawne liczba obiektów na liście: (5)
Akty zmieniające liczba obiektów na liście: (1)
Podstawa prawna liczba obiektów na liście: (3)
- Zmiana ustawy o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej oraz niektórych innych ustaw.
- Zm.: ustawa o zawodzie lekarza weterynarii i izbach lekarsko-weterynaryjnych, ustawa o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej oraz ustawa o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich.
- Zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt, badanie zwierząt rzeźnych i mięsa oraz Inspekcja Weterynaryjna.