Rozdział 7 - Szczegółowe warunki weterynaryjne dla mięsa mielonego - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy przetwórstwie mięsa i składowaniu przetworów mięsnych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1999.10.91
Akt utracił moc Wersja od: 29 listopada 2001 r.
Rozdział 7
Szczegółowe warunki weterynaryjne dla mięsa mielonego
Szczegółowe warunki weterynaryjne dla mięsa mielonego
§ 18.
1.
Mięso mielone może być wytworzone wyłącznie ze świeżego uznanego za zdatne do spożycia mięsa bydła, świń, owiec, kóz lub drobiu.2.
Świeże mięso, z którego wytwarzane jest mięso mielone, powinno spełniać następujące warunki:1)
pochodzić z zamrożonego świeżego mięsa oddzielonego od kości i przechowywanego nie dłużej niż:a)
18 miesięcy w przypadku wołowiny i cielęciny,b)
12 miesięcy w przypadku mięsa baraniego lub koziego,c)
6 miesięcy w przypadku mięsa drobiowego,d)
6 miesięcy w przypadku mięsa wieprzowego, lub2)
pochodzić z mięsa schłodzonego, przechowywanego nie dłużej niż:a)
6 dni po uboju lubb)
15 dni po uboju w przypadku wołowiny i cielęciny oddzielonych od kości i pakowanych próżniowo.§ 19.
1.
Przed zmieleniem mięso powinno być zbadane, a wszystkie zanieczyszczenia lub pieczęcie należy usunąć.2.
Do wytwarzania mięsa mielonego nie można używać mięsa mechanicznie odkostnionego oraz mięśni przepony z częścią ścięgnistą.3.
Surowiec do wytwarzania mięsa mielonego nie może zawierać elementów kostnych.4.
Mięso mielone nie może zawierać surowców uzupełniających oraz substancji dodatkowych i przypraw.5.
Mięso mielone powinno zawierać nie więcej niż 1% soli kuchennej.6.
Skład mięsa mielonego powinien odpowiadać wymaganiom określonym w załączniku do rozporządzenia.§ 20.
1.
Pomieszczenie, w którym odbywa się mielenie i pakowanie mięsa, powinno być oddzielone od pomieszczenia, w którym odbywa się rozbiór mięsa, i być wyposażone w urządzenie rejestrujące temperaturę.2.
Za zgodą powiatowego lekarza weterynarii mielenie mięsa może odbywać się w pomieszczeniu, w którym odbywa się rozbiór mięsa, w specjalnie do tego celu wyodrębnionym miejscu.§ 21.
Jeżeli proces mielenia mięsa od momentu jego dostarczenia do pomieszczenia, w którym jest mielone, aż do momentu, kiedy gotowy produkt jest schłodzony lub zamrożony, nie trwa dłużej niż jedną godzinę, wewnętrzna temperatura mięsa nie może być wyższa niż 7°C, a temperatura w pomieszczeniach produkcyjnych nie może przekraczać 12°C.§ 22.
1.
Mięso mielone może zostać zamrożone tylko jeden raz.2.
Mięso mielone nie może zostać poddane działaniu promieniowania jonizującego lub ultrafioletowego.§ 23.
1.
Po zakończeniu procesu produkcyjnego mięso mielone należy umieścić w opakowaniu bezpośrednim lub pośrednim i niezwłocznie schłodzić do temperatury poniżej 2°C lub zamrozić do temperatury poniżej minus 18°C.2.
W magazynach chłodniczych mięso mielone może być składowane razem z innymi środkami spożywczymi, jeżeli opakowanie mięsa mielonego zabezpiecza je przed negatywnym wpływem na to mięso.§ 24.
Mięso mielone powinno odpowiadać warunkom mikrobiologicznym określonym w załączniku do rozporządzenia.