Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy prowadzeniu skupu zwierząt łownych, ich składowaniu i transporcie.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.66.616

Akt utracił moc
Wersja od: 17 kwietnia 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 9 kwietnia 2003 r.
w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy prowadzeniu skupu zwierząt łownych, ich składowaniu i transporcie

Na podstawie art. 32 pkt 2 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z późn. zm. 2 ) zarządza się, co następuje:
Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:
1)
"zwierzyna gruba" - dzikie zwierzęta kopytne;
2)
"zwierzyna drobna" - dzikie ptactwo łowne i dzikie ssaki z rodziny zającowatych (Leporidae);
3)
"punkt skupu" - objekt przeznaczony do czasowego składowania upolowanych zwierząt łownych, tusz tych zwierząt i ich narządów wewnętrznych, po nabyciu od uprawnionego do wykonywania polowania, a przed przekazaniem do zakładu przetwórstwa mięsa.
1.
Punkt skupu powinien znajdować się na terenie wolnym od szkodliwych i uciążliwych zapachów, sadzy, dymów i innych zanieczyszczeń.
2.
Punkt skupu ogradza się oraz zabezpiecza przed dostępem owadów i gryzoni.
3.
W punkcie skupu powinny znajdować się:
1)
pomieszczenie lub wydzielone miejsce do przyjmowania upolowanych zwierząt łownych, tusz zwierząt łownych i ich narządów wewnętrznych;
2)
pomieszczenie do składowania upolowanych zwierząt łownych i tusz zwierząt łownych, wyposażone w urządzenia chłodnicze z automatycznym utrzymywaniem zakresu temperatur;
3)
wydzielone miejsce do przechowywania środków myjących i dezynfekcyjnych; stosowanie tych środków nie może stwarzać zagrożenia dla składowanych zwierząt łownych, tusz zwierząt łownych i ich narządów wewnętrznych.
4.
W punkcie skupu należy:
1)
zapewnić bieżącą zimną i ciepłą wodę;
2)
zainstalować umywalkę z odpływem do instalacji kanalizacyjnej; umywalka powinna być wyposażona w środki do mycia rąk i ich higienicznego suszenia.
1.
Skupowane upolowane zwierzęta łowne, tusze zwierząt łownych i ich narządy wewnętrzne nie mogą pochodzić z obszarów objętych czasowym zakazem polowań i odłowów zwierząt łownych w związku z występowaniem chorób zakaźnych zwierząt lub zagrożeń ich wystąpienia.
2.
Do punktu skupu są przyjmowane:
1)
nie później niż 12 godzin po upolowaniu - zwierzęta łowne wytrzewione albo wypatroszone w miejscu odstrzelenia, z tym że płuca, serce, wątroba, nerki i śledziona mogą być odłączone od tuszy pod warunkiem ich oznakowania umożliwiającego identyfikację z właściwą tuszą albo powinny pozostawać w naturalnym połączeniu z tuszą;
2)
nie później niż 12 godzin po upolowaniu - zwierzyna drobna niewytrzewiona albo niewypatroszona.
Głowa i kończyny zwierzęcia łownego, oddzielone od tuszy, mogą być skupowane w miejscu odstrzelenia pod warunkiem zabezpieczenia odkrytej tkanki zwierzęcia przed zanieczyszczeniem.
Dostarczone do punktu skupu upolowane zwierzęta łowne, tusze zwierząt łownych i ich narządy wewnętrzne schładza się do temperatury:
1)
nie wyższej niż 7°C - w przypadku zwierzyny grubej;
2)
nie wyższej niż 4°C - w przypadku zwierzyny drobnej.
Tusze zwierząt łownych i narządy wewnętrzne tych zwierząt odłączone od tuszy składuje się w pozycji wiszącej w pomieszczeniu, o którym mowa w § 2 ust. 3 pkt 2; dopuszcza się składowanie narządów wewnętrznych w pojemnikach przeznaczonych do tego celu.
1.
Z punktu skupu upolowane zwierzęta łowne, tusze zwierząt łownych i ich narządy wewnętrzne przekazuje się niezwłocznie do zakładu przetwórstwa mięsa, nie później jednak niż w ciągu 12 godzin od chwili ich przyjęcia do punktu skupu.
2.
Powiatowy lekarz weterynarii może określić dłuższy niż 12 godzin czas przekazania upolowanych zwierząt łownych, tusz zwierząt łownych i ich narządów wewnętrznych z punktu skupu do zakładu przetwórstwa mięsa.
Upolowane zwierzęta łowne, tusze zwierząt łownych i ich narządy wewnętrzne transportuje się w:
1)
taki sposób, aby podczas transportu nie nastąpiło ich zanieczyszczenie lub uszkodzenie;
2)
warunkach chłodniczych z utrzymaniem odpowiednio temperatur, o których mowa w § 5;
3)
pozycji wiszącej lub w pojemnikach przeznaczonych do tego celu.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia. 3
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2 Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450.
3 Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 20 stycznia 1999 r. w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy prowadzeniu skupu i przetwórstwa mięsa zwierząt łownych oraz jego składowaniu (Dz. U. Nr 10, poz. 89), które na podstawie art. 5 ustawy z dnia 25 lipca 2001 r. o zmianie ustawy o zawodzie lekarza weterynarii i izbach lekarsko-weterynaryjnych, ustawy o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej oraz ustawy o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich (Dz. U. Nr 129, poz. 1438 i Nr 154, poz. 1790, z 2002 r. Nr 112, poz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, poz. 450) utraciło moc z dniem 1 stycznia 2003 r.