§ 4. - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy prowadzeniu działalności związanej ze sprzedażą bezpośrednią.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.223.1879

Akt utracił moc
Wersja od: 21 grudnia 2002 r.
§  4.
1.
W miejscu sprzedaży bezpośredniej zapewnia się:
1)
odpowiednią do potrzeb ilość wody przeznaczonej do celów spożywczych i gospodarczych;
2)
usytuowanie pomieszczeń oraz urządzeń w taki sposób, aby zapobiegać w procesie produkcji i sprzedaży mieszaniu się surowców i wyrobów gotowych;
3)
rozplanowanie pomieszczeń produkcyjnych zgodne z technologią produkcji towaru.
2.
Urządzenia i sprzęt do prowadzenia sprzedaży bezpośredniej utrzymuje się w należytym stanie technicznym i sanitarnym.
3.
Odpady:
1)
przechowuje się w szczelnych pojemnikach;
2)
jeżeli nie są usuwane na bieżąco, przechowuje się je w pomieszczeniu chłodzonym;
3)
nie powinny powodować zanieczyszczania towarów.
4.
Czyszczenie, mycie i odkażanie pojemników na odpady nie może powodować zanieczyszczania towarów.