Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy prowadzeniu działalności związanej ze sprzedażą bezpośrednią.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.223.1879

Akt utracił moc
Wersja od: 21 grudnia 2002 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 13 grudnia 2002 r.
w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy prowadzeniu działalności związanej ze sprzedażą bezpośrednią.

Na podstawie art. 32 pkt 5 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752, z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438 oraz z 2002 r. Nr 112, poz. 976) zarządza się, co następuje:
Ilekroć w niniejszym rozporządzeniu jest mowa o:
1)
"sprzedaży bezpośredniej" - rozumie się przez to oferowanie towarów, ich przechowywanie z zamiarem dokonania sprzedaży podmiotowi nabywającemu je w celach niezwiązanych z wykonywaniem działalności gospodarczej (konsumentowi), dokonywane przez producenta z pominięciem pośredników;
2)
"miejscu sprzedaży bezpośredniej" - rozumie się przez to punkt sprzedaży przylegający bezpośrednio do pomieszczeń produkcyjnych lub położony na terenie gospodarstwa.
1.
W miejscu sprzedaży bezpośredniej powinny znajdować się:
1)
urządzenia kanalizacyjne;
2)
gładkie, nienasiąkliwe i łatwo zmywalne podłogi, powierzchnie ścian i sufitów oraz posadzka umożliwiająca skuteczne odprowadzanie ścieków;
3)
gładkie, łatwo zmywalne drzwi, zabezpieczające przed dostępem owadów i gryzoni;
4)
wentylacja grawitacyjna lub mechaniczna;
5)
oświetlenie naturalne lub sztuczne z osłonami o konstrukcji umożliwiającej ich łatwe czyszczenie i mycie;
6)
umywalki i urządzenia służące do mycia i odkażania;
7)
szatnie lub wydzielone miejsce na odzież osobistą oraz odzież i obuwie robocze.
2.
W miejscu sprzedaży bezpośredniej, w którym znajdują się okna, zabezpiecza się je przed dostępem owadów i gryzoni.
1.
Miejsce sprzedaży bezpośredniej:
1)
powinno być utrzymane w czystości;
2)
nie może służyć do wykonywania działalności niezwiązanej ze sprzedażą bezpośrednią.
2.
Pomieszczenia miejsca sprzedaży bezpośredniej znajdujące się w budynku mieszkalnym lub budynku o innym przeznaczeniu powinny być trwale oddzielone od pomieszczeń nienależących do tego miejsca.
3.
Do miejsca sprzedaży bezpośredniej zapewnia się dostęp konsumentom.
1.
W miejscu sprzedaży bezpośredniej zapewnia się:
1)
odpowiednią do potrzeb ilość wody przeznaczonej do celów spożywczych i gospodarczych;
2)
usytuowanie pomieszczeń oraz urządzeń w taki sposób, aby zapobiegać w procesie produkcji i sprzedaży mieszaniu się surowców i wyrobów gotowych;
3)
rozplanowanie pomieszczeń produkcyjnych zgodne z technologią produkcji towaru.
2.
Urządzenia i sprzęt do prowadzenia sprzedaży bezpośredniej utrzymuje się w należytym stanie technicznym i sanitarnym.
3.
Odpady:
1)
przechowuje się w szczelnych pojemnikach;
2)
jeżeli nie są usuwane na bieżąco, przechowuje się je w pomieszczeniu chłodzonym;
3)
nie powinny powodować zanieczyszczania towarów.
4.
Czyszczenie, mycie i odkażanie pojemników na odpady nie może powodować zanieczyszczania towarów.
1.
W miejscu sprzedaży bezpośredniej znajdują się pojemniki na surowce oraz półprodukty i wyroby gotowe opakowane i nieopakowane.
2.
Miejsce, o którym mowa w ust. 1, wyposaża się w termometry oraz urządzenia przeznaczone do obróbki termicznej towarów.
W miejscu sprzedaży bezpośredniej znajduje się łatwo dostępna i odpowiednio wyposażona apteczka pierwszej pomocy medycznej.
1.
Osoba, której praca wymaga stykania się z towarami, powinna używać czystej, w jasnym kolorze odzieży roboczej, obuwia roboczego, fartucha ochronnego i nakrycia głowy całkowicie zasłaniającego włosy.
2.
Odzież roboczą zmienia się codziennie lub po jej zabrudzeniu.
3.
Osoba, o której mowa w ust. 1:
1)
powinna myć ręce przed każdorazowym przystąpieniem do pracy;
2)
nie może podczas pracy nosić biżuterii oraz zegarków;
3)
skaleczenia lub otarcia rąk powinna zabezpieczać wodoodpornym opatrunkiem.
4.
Palenie tytoniu, żucie tytoniu i gumy, jedzenie i picie jest dozwolone tylko w miejscach wyznaczonych.
Czyszczenie, mycie i odkażanie pomieszczeń produkcyjnych, maszyn, urządzeń oraz sprzętu przeprowadza się niezwłocznie po zakończeniu pracy.
1.
Opakowania powinny spełniać wymagania dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością określone w przepisach o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
2.
Materiały do pakowania:
1)
nie mogą powodować zmian organoleptycznych w towarach;
2)
nie mogą powodować przenikania do towarów substancji szkodliwych dla zdrowia ludzi;
3)
powinny być wytrzymałe i zabezpieczać towary przed zanieczyszczeniem.
Towary łatwo psujące się oraz te, dla których producent określił temperaturę przechowywania niższą niż temperatura otoczenia, przechowuje się w urządzeniach chłodniczych.
Towary przechowuje się, w zależności od ich właściwości, w odpowiednich pojemnikach na regałach, podkładach, na hakach, w oddaleniu od ścian i sufitów.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju (Dz. U. Nr 32, poz. 305).