§ 2. - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy prowadzeniu składów celnych lub działalności w wolnych obszarach celnych i składach wolnocłowych w zakresie obrotu towarami podlegającymi weterynaryjnej kontroli granicznej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.57.524

Akt obowiązujący
Wersja od: 16 maja 2002 r.
§  2. 
1. 
W składach celnych oraz w obiektach znajdujących się w wolnych obszarach celnych i składach wolnocłowych, w których prowadzona jest działalność w zakresie obrotu towarami podlegającymi weterynaryjnej kontroli granicznej, należy zapewnić:
1)
osobne pomieszczenia do wyładunku towarów przeznaczonych do spożycia przez ludzi i towarów nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi,
2)
pomieszczenia lub chłodnie do składowania towarów wymagających przechowywania w obniżonej temperaturze,
3)
osobne pomieszczenia dla towarów, których przywożenie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest zabronione, zgodnie z art. 10a ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej, w przypadku przechowywania tego rodzaju towarów,
4)
pomieszczenia produkcyjne spełniające wymagania weterynaryjne określone dla poszczególnych rodzajów działalności, jeśli tego rodzaju działalność będzie prowadzona,
5)
pomieszczenie do przechowywania środków myjących i odkażających oraz sprzętu do mycia i odkażania,
6)
pomieszczenie ekspedycyjne, wyposażone w urządzenia zabezpieczające towary przed zanieczyszczeniem,
7)
pomieszczenia dla inspektorów przeprowadzających kontrole weterynaryjne, włącznie z szatniami przepustowymi.
2. 
Układ pomieszczeń, o których mowa w ust. 1 pkt 1, 4 i 5, oraz pomieszczeń lub chłodni, o których mowa w ust. 1 pkt 2, powinien uniemożliwiać kontakt poszczególnych partii towarów między sobą, mogący spowodować pogorszenie jakości tych towarów.