§ 8. - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy prowadzeniu skupu i przetwórstwa mięsa zwierząt łownych oraz jego składowaniu.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.10.89

Akt utracił moc
Wersja od: 5 lutego 1999 r.
§  8.
1.
Punkty czerpalne wody zdatnej do picia powinny być zaopatrzone w zawory przeciwdziałające możliwości wstecznego zassania.
2.
Do wytworzenia pary wodnej dla urządzeń chłodniczych i celów przeciwpożarowych dopuszczalne jest używanie wody niezdatnej do picia, zwanej dalej "wodą do celów technicznych".
3.
Przewody z wodą do celów technicznych powinny być wyraźnie oznaczone i nie mogą przebiegać przez pomieszczenia produkcyjne lub pomieszczenia, w których znajduje się mięso.
4.
Przewody wody należy oznaczyć opaskami o szerokości 10 cm na końcówkach, w sposób następujący:
1)
przewód z wodą do celów technicznych - kolorem niebieskim,
2)
przewód z wodą gorącą zdatną do picia - kolorem czerwonym,
3)
przewód z wodą zimną zdatną do picia - kolorem zielonym.
5.
Urządzenia, w których używana jest woda do celów produkcyjnych, sanitarnych, higienicznych lub chłodniczych, powinny być bezpośrednio połączone z kanalizacją.