§ 6. - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy prowadzeniu skupu i przetwórstwa mięsa zwierząt łownych oraz jego składowaniu.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.10.89

Akt utracił moc
Wersja od: 5 lutego 1999 r.
§  6.
1.
Krajalnice, pojemniki, taśmy przenośników, piły mechaniczne, noże, stalki i inny sprzęt powinny być wykonane z materiałów odpornych na korozję, łatwych do mycia i odkażania. Powierzchnie, z którymi styka się mięso, łącznie z połączeniami i spawami, powinny być gładkie, nie malowane, odporne na działanie środków chemicznych.
2.
Pojemniki używane w zakładzie przetwórczym należy oznaczyć pasem o szerokości 10 cm:
1)
pasem czarnym - pojemnik na śmieci,
2)
pasem żółtym - pojemnik do produktów niejadalnych (odpady poubojowe),
3)
pasem czerwonym - pojemnik na mięso niezdatne do spożycia (konfiskaty).
3.
Pojemniki dla czasowego przetrzymywania mięsa niezdatnego do spożycia powinny być szczelnie zamykane i wykonane z materiału nierdzewnego.