§ 3. - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy prowadzeniu skupu i przetwórstwa mięsa zwierząt łownych oraz jego składowaniu.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.10.89

Akt utracił moc
Wersja od: 5 lutego 1999 r.
§  3.
W zakładzie przetwórczym powinny znajdować się:
1)
pomieszczenie do przetrzymywania tusz zwierząt łownych, wyposażone w urządzenia chłodnicze,
2)
pomieszczenie do skórowania lub skubania, z wydzielonym oznakowanym miejscem do badania tusz,
3)
pomieszczenie lub wydzielone miejsce do czasowego przetrzymywania mięsa tymczasowo zajętego, pozostającego do wyłącznej dyspozycji powiatowego lekarza weterynarii,
4)
przedrozbiorowy magazyn chłodzony, w przypadku prowadzenia w zakładzie rozbioru mięsa na elementy,
5)
pomieszczenie rozbioru mięsa ze skuteczną wentylacją i systemem chłodniczym,
6)
pomieszczenie do pakowania mięsa, o temperaturze nie wyższej niż 10°C,
7)
pomieszczenie chłodnicze lub zamrażalnicze do składowania mięsa,
8)
pomieszczenie dla lekarza weterynarii,
9)
pomieszczenie do przeprowadzania badania w kierunku włośni,
10)
szczelne, zamykane pomieszczenie do przechowywania mięsa i narządów uznanych za niezdatne do spożycia, przy czym, jeżeli nie jest ono opróżnianie codziennie, powinno być chłodzone do temperatury 12°C,
11)
pomieszczenie do przetrzymywania opakowań pośrednich i bezpośrednich,
12)
system chłodniczy zapewniający utrzymanie mięsa zwierząt łownych w temperaturach określonych w niniejszym rozporządzeniu, przy czym skropliny z tac pod parownikami powinny być odprowadzane wprost do instalacji kanalizacji technologicznej,
13)
pomieszczenia do przetrzymywania środków myjących i odkażających,
14)
szatnia przepustowa dla personelu z nienasiąkliwymi, nieprzepuszczalnymi i łatwymi do mycia posadzkami oraz ścianami, umywalkami i ubikacjami, przy czym ubikacje nie mogą być połączone bezpośrednio z pomieszczeniami produkcyjnymi, a umywalki i spłuczki w tych pomieszczeniach nie mogą być uruchamiane za pomocą dłoni lub przedramienia,
15)
myjnia sprzętu ruchomego podzielona na strefę czystą i brudną,
16)
myjnia środków transportu umożliwiająca mycie w temperaturze poniżej 0°C,
17)
rozdzielczy system kanalizacji sanitarnej i technologicznej,
18)
pomieszczenie do przechowywania oraz załadunku i wyładunku surowca,
19)
pomieszczenie do badania weterynaryjnego,
20)
pomieszczenie do ekspedycji towaru.