§ 3. - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy prowadzeniu skupu i przetwórstwa mięsa zwierząt łownych oraz jego składowaniu.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1999.10.89
Akt utracił moc Wersja od: 5 lutego 1999 r.
§ 3.
W zakładzie przetwórczym powinny znajdować się:1)
pomieszczenie do przetrzymywania tusz zwierząt łownych, wyposażone w urządzenia chłodnicze,2)
pomieszczenie do skórowania lub skubania, z wydzielonym oznakowanym miejscem do badania tusz,3)
pomieszczenie lub wydzielone miejsce do czasowego przetrzymywania mięsa tymczasowo zajętego, pozostającego do wyłącznej dyspozycji powiatowego lekarza weterynarii,4)
przedrozbiorowy magazyn chłodzony, w przypadku prowadzenia w zakładzie rozbioru mięsa na elementy,5)
pomieszczenie rozbioru mięsa ze skuteczną wentylacją i systemem chłodniczym,6)
pomieszczenie do pakowania mięsa, o temperaturze nie wyższej niż 10°C,7)
pomieszczenie chłodnicze lub zamrażalnicze do składowania mięsa,8)
pomieszczenie dla lekarza weterynarii,9)
pomieszczenie do przeprowadzania badania w kierunku włośni,10)
szczelne, zamykane pomieszczenie do przechowywania mięsa i narządów uznanych za niezdatne do spożycia, przy czym, jeżeli nie jest ono opróżnianie codziennie, powinno być chłodzone do temperatury 12°C,11)
pomieszczenie do przetrzymywania opakowań pośrednich i bezpośrednich,12)
system chłodniczy zapewniający utrzymanie mięsa zwierząt łownych w temperaturach określonych w niniejszym rozporządzeniu, przy czym skropliny z tac pod parownikami powinny być odprowadzane wprost do instalacji kanalizacji technologicznej,13)
pomieszczenia do przetrzymywania środków myjących i odkażających,14)
szatnia przepustowa dla personelu z nienasiąkliwymi, nieprzepuszczalnymi i łatwymi do mycia posadzkami oraz ścianami, umywalkami i ubikacjami, przy czym ubikacje nie mogą być połączone bezpośrednio z pomieszczeniami produkcyjnymi, a umywalki i spłuczki w tych pomieszczeniach nie mogą być uruchamiane za pomocą dłoni lub przedramienia,15)
myjnia sprzętu ruchomego podzielona na strefę czystą i brudną,16)
myjnia środków transportu umożliwiająca mycie w temperaturze poniżej 0°C,17)
rozdzielczy system kanalizacji sanitarnej i technologicznej,18)
pomieszczenie do przechowywania oraz załadunku i wyładunku surowca,19)
pomieszczenie do badania weterynaryjnego,20)
pomieszczenie do ekspedycji towaru.