§ 27. - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy prowadzeniu skupu i przetwórstwa mięsa zwierząt łownych oraz jego składowaniu.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.10.89

Akt utracił moc
Wersja od: 5 lutego 1999 r.
§  27.
1.
Mięso może być zamrażane w tuszach, półtuszach, ćwierćtuszach, elementach i kawałkach nie mniejszych niż 100 g.
2.
Mięso z rozbioru, przeznaczone do zamrażania, powinno być poddane temu zabiegowi bezzwłocznie, jeżeli nie jest wymagany okres dojrzewania mięsa. W takich przypadkach zamrażanie przeprowadza się bezpośrednio po okresie dojrzewania.
3.
Mrożone mięso zwierząt łownych powinno osiągnąć temperaturę minus 12°C lub niższą, a następnie nie może być przetrzymywane w temperaturze wyższej niż minus 12°C. Mięso mrożone powinno być oznakowane w sposób określający miesiąc i rok jego zamrożenia.