§ 23. - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy prowadzeniu skupu i przetwórstwa mięsa zwierząt łownych oraz jego składowaniu.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.10.89

Akt utracił moc
Wersja od: 5 lutego 1999 r.
§  23.
1.
Materiały opakowaniowe powinny odpowiadać wymaganiom higienicznym, a w szczególności:
1)
nie mogą powodować zmian organoleptycznych mięsa,
2)
nie mogą powodować przenikania do mięsa substancji szkodliwych dla zdrowia ludzkiego,
3)
powinny być wytrzymałe w celu właściwego zabezpieczenia mięsa przed zanieczyszczeniem.
2.
Materiały opakowaniowe mogą być używane powtórnie, jeżeli są wykonane z materiału odpornego na korozję, łatwego do mycia i odkażania.
3.
Jeżeli mięso lub narządy wewnętrzne pakowane są w materiały będące w bezpośrednim kontakcie z mięsem lub narządami (opakowania bezpośrednie), materiały te powinny być przezroczyste i bezbarwne oraz odpowiadać wymaganiom określonym w ust. 1 pkt 1 i 2.
4.
W przypadku stosowania opakowań bezpośrednich jako opakowań transportowych, powinny one odpowiadać wymaganiom określonym w ust. 1 pkt 3; w przypadku tym nie wymaga się, aby były one przezroczyste i bezbarwne.