Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy produkcji żelatyny spożywczej.
Dz.U.2004.37.335
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 16 lutego 2004 r.
w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy produkcji żelatyny spożywczej
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 29, poz. 320, Nr 123, poz. 1350 i Nr 129, poz. 1438, z 2002 r. Nr 112, poz. 976, z 2003 r. Nr 52, poz. 450, Nr 122, poz. 1144, Nr 165, poz. 1590 i Nr 208, poz. 2020 oraz z 2004 r. Nr 33, poz. 288.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
SPOSÓB PRODUKCJI ŻELATYNY
SPOSÓB PRODUKCJI ŻELATYNY
2. Żelatyna ekstrahowana jest przez jednorazowe lub wielokrotne podgrzewanie, po którym następuje oczyszczanie za pomocą filtracji i sterylizacji.
3. Po spełnieniu warunków, o których mowa w ust. 1, żelatynę poddaje się suszeniu oraz odpowiednio rozdrabnia i miesza.
4. Nie używa się konserwantów innych niż dwutlenek siarki i nadtlenek wodoru.
5. Wszystkie kości przeżuwaczy stanowiące surowiec do produkcji żelatyny, a pochodzące od zwierząt urodzonych, hodowanych, chowanych i poddanych ubojowi w kraju lub regionie podejrzanym o wystąpienie gąbczastej encefalopatii bydła (BSE), poddaje się kolejno procesowi rozdrabniana i odtłuszczenia gorącą wodą, działaniu rozcieńczonego kwasu solnego (przy minimalnym stężeniu wynoszącym 4 % oraz o pH < 1,5) przez co najmniej dwa dni, a następnie poddaje się działaniu nasyconego roztworu wodorotlenku wapnia (o pH > 12,5) przez co najmniej 20 dni, po czym poddaje się je sterylizacji w temperaturze 138-140 °C przez cztery sekundy lub innemu procesowi równoważnemu zatwierdzonemu przez organ Inspekcji Weterynaryjnej.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
DOPUSZCZALNE POZIOMY POZOSTAŁOŚCI CHEMICZNYCH I WARTOŚCI FIZYCZNYCH
DOPUSZCZALNE POZIOMY POZOSTAŁOŚCI CHEMICZNYCH I WARTOŚCI FIZYCZNYCH
Pozostałości chemiczne i wartości fizyczne | Zawartość |
Arsen, nie więcej niż mg/kg | 1 |
Ołów, nie więcej niż mg/kg | 5 |
Kadm, nie więcej niż mg/kg | 0,5 |
Rtęć, nie więcej niż mg/kg | 0,15 |
Chrom, nie więcej niż mg/kg | 10 |
Miedź, nie więcej niż mg/kg | 30 |
Cynk, nie więcej niż mg/kg | 50 |
Wilgotność (105 °C) nie więcej niż % | 15 |
Popiół (550 °C) nie więcej niż % | 2 |
SO2, (Reith Williems) mg/kg | 50 |
H2O2 (EP 1986, V2O2) w mg/kg | 10 |
Parametry mikrobiologiczne | Wymagania |
Ogólna liczba drobnoustrojów w 1 g | 103 |
Bakterie z grupy coli w temp. 30 °C w 1 g | nieobecne |
Bakterie z grupy coli w temp. 44,5 °C w 10 g | nieobecne |
Beztlenowce redukujące siarczyny (niegazujące) w 1 g | 10 |
Clostridium perfringens w 1 g | nieobecne |
Staphylococcus aureus w 1 g | nieobecne |
Salmonella w 25 g | nieobecne |
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »