Rozdział 3 - Warunki weterynaryjne wymagane przy produkcji jaj do konsumpcji - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy produkcji lub przechowywaniu niektórych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.20.176

Akt utracił moc
Wersja od: 10 marca 1999 r.

Rozdział  3

Warunki weterynaryjne wymagane przy produkcji jaj do konsumpcji

§  29.
Jaja przeznaczone do konsumpcji mogą być produkowane wyłącznie na fermach:
1)
w których zwierzęta nie wykazują objawów chorób zakaźnych lub nie są podejrzane o zakażenie,
2)
znajdujących się na obszarach, na których nie występują choroby zakaźne drobiu podlegające obowiązkowi zwalczania.
§  30.
W zakładzie produkującym jaja powinny być wyodrębnione pomieszczenia do przetrzymywania drobiu i przechowywania jaj oraz urządzenia do prześwietlania jaj i do ich odkażania.
§  31.
Jaja powinny być zbierane kilka razy dziennie oraz oczyszczone i odkażane niezwłocznie po zebraniu.
§  32.
Pracownicy zakładu produkcji jaj powinni nosić odzież roboczą i obuwie robocze.
§  33.
Podmiot zajmujący się działalnością, o której mowa w § 30, powinien prowadzić rejestr, w którym należy zamieszczać dane o wielkości produkcji, zachorowalności i śmiertelności drobiu, wynikach testów laboratoryjnych, miejscu pochodzenia drobiu i przeznaczenia jaj.