Rozdział 1 - Przepisy ogólne - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy produkcji lub przechowywaniu niektórych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.20.176

Akt utracił moc
Wersja od: 10 marca 1999 r.

Rozdział  1

Przepisy ogólne

§  1.
1.
Rozporządzenie reguluje szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy produkcji lub przechowywaniu jaj i produktów jajczarskich oraz produkcji lub przechowywaniu środków spożywczych pochodzących z ryb, mięczaków i skorupiaków.
2.
Rozporządzenie nie dotyczy produkcji i przechowywania środków spożywczych przeznaczonych do konsumpcji bezpośrednio po ich przygotowaniu.
§  2.
W rozumieniu niniejszego rozporządzenia produktami jajczarskimi są przeznaczone do spożycia przez ludzi produkty otrzymywane z jaj kurzych, kaczych, gęsich, indyczych, perliczych, strusich lub przepiórczych, ich składników lub mieszanin, po usunięciu skorupy oraz błony.