§ 11. - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy produkcji żelatyny spożywczej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.37.335

Akt utracił moc
Wersja od: 9 marca 2004 r.
§  11.
1.
Punkty skupu i garbarnie zaopatrujące zakłady w surowce powinny:
1)
być zarejestrowane przez organ Inspekcji Weterynaryjnej;
2)
posiadać handlowe dokumenty identyfikacyjne;
3)
posiadać pomieszczenia do przechowywania surowców, z utwardzonymi posadzkami, o ścianach gładkich, łatwych do czyszczenia i odkażania; pomieszczenia te wyposaża się w urządzenia do mrożenia, jeżeli jest to konieczne.
2.
Pomieszczenia, o których mowa w ust. 1 pkt 3, utrzymuje się w sposób zapobiegający zanieczyszczeniu surowców.
3.
Jeżeli w punktach skupu i garbarniach są przechowywane lub przetwarzane surowce nieprzeznaczone do produkcji żelatyny, surowce te oddziela się od surowców przeznaczonych do produkcji żelatyny od ich przyjęcia do wysyłki.