§ 1. - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy produkcji żelatyny spożywczej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.37.335

Akt utracił moc
Wersja od: 9 marca 2004 r.
§  1.
1.
W zakładzie, w którym produkuje się żelatynę spożywczą, zwaną dalej "żelatyną", znajdują się:
1)
pomieszczenia:
a)
produkcyjne, zaprojektowane i wyposażone w taki sposób, aby surowce i produkty gotowe w nich wytworzone nie ulegały zanieczyszczeniu,
b)
do przechowywania surowców, utrzymywane w sposób zapobiegający ich zanieczyszczeniu i zepsuciu;
2)
pomieszczenie do:
a)
przechowywania produktu gotowego,
b)
przechowywania opakowań, zabezpieczone przed kurzem, dostępem owadów i gryzoni oraz wpływem substancji, które mogłyby je zanieczyścić,
c)
pakowania produktu gotowego,
d)
przetrzymywania środków myjących, dezynfekcyjnych i toksycznych, przy czym substancje niebezpieczne dla zdrowia oznacza się i przechowuje w oddzielnych pojemnikach.
2.
Pomieszczenia, o których mowa w ust. 1, utrzymuje się w czystości oraz zapewnia się w nich utrzymanie temperatur niezbędnych do higienicznego przetwarzania i przechowywania żelatyny.