§ 18. - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy produkcji, składowaniu i transporcie mięsa mielonego i wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.241.2086

Akt utracił moc
Wersja od: 31 grudnia 2002 r.
§  18.
1.
Opakowania mięsa mielonego i wyrobów powinny spełniać wymagania dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością określone na podstawie przepisów o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
2.
Opakowania zbiorcze:
1)
nie mogą powodować zmian organoleptycznych mięsa lub wyrobów;
2)
powinny chronić przed przenikaniem do wnętrza opakowania zanieczyszczeń i substancji szkodliwych dla zdrowia ludzi;
3)
powinny być wytrzymałe.
3.
Opakowania zbiorcze mogą być używane powtórnie, jeżeli są wykonane z materiału odpornego na korozję, łatwego do mycia i odkażania.
4.
Opakowania jednostkowe powinny być bezbarwne i przezroczyste oraz odpowiadać wymaganiom, o których mowa w ust. 2 pkt 1 i 2; dopuszcza się nieprzezroczysty nadruk na części opakowania.
5.
W przypadku gdy opakowanie jednostkowe stanowi jednocześnie opakowanie transportowe, opakowanie to:
1)
powinno odpowiadać również wymaganiom, o których mowa w ust. 2 pkt 3;
2)
nie musi być przezroczyste i bezbarwne.