§ 16. - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy produkcji, składowaniu i transporcie mięsa mielonego i wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.241.2086

Akt utracił moc
Wersja od: 31 grudnia 2002 r.
§  16.
1.
Osoby, których rodzaj pracy wymaga stykania się z surowcem, półproduktami lub wyborami gotowymi, powinny używać czystej, w jasnym kolorze odzieży roboczej, obuwia roboczego, fartucha ochronnego i nakrycia głowy całkowicie zasłaniającego włosy.
2.
Odzież roboczą zmienia się co najmniej codziennie albo każdorazowo po jej zabrudzeniu.
3.
Osoby zajmujące się ręcznym przygotowywaniem lub produkcją mięsa mielonego oraz wyrobów powinny dodatkowo nosić maski zakrywające nos i usta oraz rękawice jednorazowego użytku lub łatwe do mycia i odkażania.
4.
Osoby, o których mowa w ust. 1:
1)
powinny myć ręce przed każdorazowym przystąpieniem do pracy;
2)
nie mogą w pomieszczeniach produkcyjnych nosić biżuterii oraz zegarków;
3)
skaleczenia lub otarcia rąk powinny zabezpieczać wodoodpornym opatrunkiem.
5.
Palenie tytoniu, żucie tytoniu lub gumy, jedzenie i picie jest dopuszczalne tylko w miejscach wyznaczonych.