§ 10. - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy produkcji, składowaniu i transporcie mięsa mielonego i wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.241.2086

Akt utracił moc
Wersja od: 31 grudnia 2002 r.
§  10.
1.
Produkcja wyrobów jest dopuszczalna po spełnieniu następujących warunków:
1)
przed rozbiorem, krojeniem lub zmieleniem mięso oraz podroby zostaną sprawdzone przez producenta pod kątem wymogów, o których mowa w § 2 ust. 3; z mięsa oraz podrobów usuwa się zanieczyszczone części oraz pieczęcie;
2)
podczas produkcji temperatura w pomieszczeniu produkcyjnym nie przekracza 12°C; temperaturę pomieszczenia kontroluje się i rejestruje;
3)
produkcja nie trwa dłużej niż godzinę, jeżeli wyroby te zawierają w swoim składzie mięso mielone.
2.
Niezwłocznie po zakończeniu procesu produkcyjnego wyroby pakuje się w opakowania jednostkowe, a następnie schładza albo zamraża w czasie nie dłuższym niż godzina od zapakowania, aż do osiągnięcia temperatury, mierzonej w geometrycznym centrum porcji wyrobu, nie wyższej niż:
1)
2°C - w przypadku wyrobów z mięsa mielonego lub z dodatkiem mięsa mielonego;
2)
7°C - w przypadku wyrobów złożonych z kawałków i plastrów mięsa, ale bez mięsa drobiowego;
3)
4°C - w przypadku wyrobów złożonych z kawałków i plastrów mięsa drobiowego;
4)
3°C - w przypadku wyrobów zawierających podroby;
5)
-18°C - w przypadku wyrobów mrożonych.