Rozdział 6 - Pakowanie, składowanie i transport jaj konsumpcyjnych - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy pozyskiwaniu i przetwórstwie jaj.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2003.52.461
Akt utracił moc
Wersja od: 24 kwietnia 2003 r.
Rozdział 6
Pakowanie, składowanie i transport jaj konsumpcyjnych
§ 25.
1.
Opakowania jednostkowe i transportowe powinny być czyste, suche, nieuszkodzone i odporne na uderzenia oraz wykonane z tworzywa, które zabezpieczy jaja przed obcymi zapachami i innymi czynnikami mogącymi mieć wpływ na jakość zdrowotną jaj.
2.
Opakowania transportowe mogą być używane powtórnie, jeżeli:
1)
spełniają wymagania, o których mowa w ust. 1;
2)
nie zawierają innych oznakowań, które mogłyby wprowadzać w błąd.
3.
Stosowanie potwórne opakowań jednostkowych jest niedopuszczalne.
§ 26.
1.
Jaja konsumpcyjne składuje się w pomieszczeniach czystych, suchych, bez obcych zapachów i bezpośredniego działania promieni słonecznych.
2.
Jaja konsumpcyjne przewozi się środkami transportu krytymi, czystymi, suchymi, bez obcych zapachów, zabezpieczającymi ładunek przed opadami atmosferycznymi, mrozem, bezpośrednim działaniem promieni słonecznych i zanieczyszczeniem.
§ 27.
Warunki wymagane przy klasyfikacji i znakowaniu jaj konsumpcyjnych określają odrębne przepisy.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .