Rozdział 6 - Pakowanie, składowanie i transport jaj konsumpcyjnych - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy pozyskiwaniu i przetwórstwie jaj.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.52.461

Akt utracił moc
Wersja od: 24 kwietnia 2003 r.

Rozdział  6

Pakowanie, składowanie i transport jaj konsumpcyjnych

§  25.
1.
Opakowania jednostkowe i transportowe powinny być czyste, suche, nieuszkodzone i odporne na uderzenia oraz wykonane z tworzywa, które zabezpieczy jaja przed obcymi zapachami i innymi czynnikami mogącymi mieć wpływ na jakość zdrowotną jaj.
2.
Opakowania transportowe mogą być używane powtórnie, jeżeli:
1)
spełniają wymagania, o których mowa w ust. 1;
2)
nie zawierają innych oznakowań, które mogłyby wprowadzać w błąd.
3.
Stosowanie potwórne opakowań jednostkowych jest niedopuszczalne.
§  26.
1.
Jaja konsumpcyjne składuje się w pomieszczeniach czystych, suchych, bez obcych zapachów i bezpośredniego działania promieni słonecznych.
2.
Jaja konsumpcyjne przewozi się środkami transportu krytymi, czystymi, suchymi, bez obcych zapachów, zabezpieczającymi ładunek przed opadami atmosferycznymi, mrozem, bezpośrednim działaniem promieni słonecznych i zanieczyszczeniem.
§  27.
Warunki wymagane przy klasyfikacji i znakowaniu jaj konsumpcyjnych określają odrębne przepisy.