Rozdział 5 - Warunki weterynaryjne wymagane przy pozyskiwaniu jaj konsumpcyjnych - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy pozyskiwaniu i przetwórstwie jaj.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.52.461

Akt utracił moc
Wersja od: 24 kwietnia 2003 r.

Rozdział  5

Warunki weterynaryjne wymagane przy pozyskiwaniu jaj konsumpcyjnych

§  23.
Gospodarstwo zajmujące się pozyskiwaniem jaj może je dostarczać do:
1)
punktu odbioru jaj;
2)
zakładów pakowania;
3)
zakładów przemysłu spożywczego lub do zakładów przemysłu innego niż spożywczy.
§  24.
1.
Gospodarstwa zajmujące się pozyskiwaniem jaj, punkty odbioru jaj oraz zakłady pakowania jaj wyposaża się w:
1)
wentylację i oświetlenie pomieszczeń, w których przechowuje się jaja;
2)
sprzęt do mycia i odkażania;
3)
urządzenia zabezpieczające jaja przed nadmiernymi wahaniami temperatury zewnętrznej;
4)
urządzenia doprowadzające wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi.
2.
W pomieszczeniach, o których mowa w ust. 1, dopuszcza się przechowywanie innych produktów, jeżeli nie spowoduje to przenikania do jaj obcych zapachów.
3.
Zakłady pakowania jaj wyposaża się w urządzenia służące do:
1)
prześwietlania jaj;
2)
określania wysokości komory powietrznej;
3)
sortowania jaj według klas wagowych;
4)
ważenia jaj;
5)
znakowania jaj;
6)
mycia i odkażania pomieszczeń i sprzętu.