§ 28. - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy pozyskiwaniu ryb i skorupiaków oraz przetwórstwie, wprowadzaniu na rynek, sposobie znakowania ryb, skorupiaków, mięczaków i ich przetworów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.189.1860

Akt utracił moc
Wersja od: 6 listopada 2003 r.
§  28. 
1. 
W zakładzie wyodrębnia się:
1)
pomieszczenia służące do:
a)
przyjmowania i magazynowania surowców przeznaczonych do przetwórstwa i gotowych produktów,
b)
przetwarzania innego niż przetwarzanie, o którym mowa w pkt 2,
c)
magazynowania opakowań,
d)
przechowywania pojemników i kontenerów na produkty rybołówstwa nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi, jeżeli nie są one opróżniane codziennie;
2)
miejsca przeznaczone do odłuszczania, odgławiania, patroszenia, filetowania, odskórzania, rozdrabniania produktów rybołówstwa;
3)
szatnie przepustowe, umywalnie i toalety dla pracowników;
4)
pomieszczenie dla urzędowego lekarza weterynarii.
2. 
Jeśli ilość przetwarzanych produktów rybołówstwa nie wymaga regularnej obecności urzędowego lekarza weterynarii, wydziela się miejsce do przechowywania, przez tego lekarza, niezbędnego sprzętu oraz dokumentacji.