§ 16. - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy pozyskiwaniu ryb i skorupiaków oraz przetwórstwie, wprowadzaniu na rynek, sposobie znakowania ryb, skorupiaków, mięczaków i ich przetworów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.189.1860

Akt utracił moc
Wersja od: 6 listopada 2003 r.
§  16. 
Rejon roboczy, o którym mowa w § 15 pkt 3, wyposaża się w:
1)
podłogi uniemożliwiające poślizg, wykonane z materiałów łatwych do mycia i odkażania, zapewniające skuteczne odprowadzanie wody;
2)
konstrukcje i urządzenia wyposażone w otwory przelewowe wykonane w sposób zabezpieczający przed zatykaniem się odpadami;
3)
ściany, sufity i przegrody skonstruowane i wykonane z materiałów łatwych do mycia i odkażania, w szczególności w miejscach, w których przebiegają rury, łańcuchy lub kanały na przewody elektryczne;
4)
układy hydrauliczne rozmieszczone lub zabezpieczone w sposób uniemożliwiający zanieczyszczenie produktów rybołówstwa, w przypadku wycieku oleju;
5)
wentylację lub instalację wyciągową;
6)
oświetlenie naturalne lub sztuczne niezmieniające kolorów oświetlanych obiektów;
7)
urządzenia i narzędzia służące do mycia i odkażania sprzętu;
8)
urządzenia do mycia i odkażania rąk, przystosowane do obsługi bez użycia rąk.