§ 11. - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy pozyskiwaniu mięczaków oraz sposób ich znakowania.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.147.1434

Akt utracił moc
Wersja od: 26 sierpnia 2003 r.
§  11.
1.
Zakład oczyszczania wyposaża się w:
1)
zbiorniki do oczyszczania mięczaków;
2)
pomieszczenia do przetrzymywania mięczaków;
3)
odpowiednią do liczby pracowników ilość szatni, umywalek i toalet;
4)
urządzenia do mycia i odkażania narzędzi, pojemników i sprzętu;
5)
oświetlenie sztuczne niezmieniające kolorów oświetlanych obiektów, którego punkty świetlne zabezpieczone są osłonami, lub oświetlenie naturalne;
6)
podłogi wykonane w sposób umożliwiający skuteczny odpływ ścieków z pomieszczeń;
7)
zbiorniki do przetrzymywania wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi;
8)
wystarczającą, do oczyszczania mięczaków, ilość wody morskiej;
9)
instalację doprowadzającą wodę oznaczoną, na końcach przewodów doprowadzających wodę, za pomocą namalowanego paska lub opaski o szerokości 10 cm, w kolorze:
a)
czerwonym - w przypadku ciepłej wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi,
b)
zielonym - w przypadku zimnej wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi,
c)
niebieskim - w przypadku wody nieprzeznaczonej do spożycia przez ludzi;
10)
oddzielne pomieszczenie lub zamykaną szafkę do przechowywania środków myjących i odkażających.
2.
W zakładzie oczyszczania nie używa się wody nieprzeznaczonej do spożycia przez ludzi do:
1)
oczyszczania oraz mycia mięczaków;
2)
mycia narzędzi, sprzętu oraz powierzchni, na których znajdują się lub znajdowały mięczaki.
3.
Przepisy ust. 1 pkt 2-6, pkt 9 lit. a i b oraz pkt 10 stosuje się odpowiednio do wyposażenia zakładu wysyłkowego.