Rozdział 2 - Warunki weterynaryjne wymagane przy pozyskiwaniu mleka surowego - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy pozyskiwaniu, przetwórstwie, składowaniu i transporcie mleka oraz przetworów mlecznych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2002.117.1011
Akt utracił moc Wersja od: 25 lipca 2002 r.
Rozdział 2
Warunki weterynaryjne wymagane przy pozyskiwaniu mleka surowego
Warunki weterynaryjne wymagane przy pozyskiwaniu mleka surowego
§ 2.
Mleko surowe powinno pochodzić od:1)
krów i bawolic:a)
z gospodarstw produkcyjnych wolnych od gruźlicy (Bovine tuberculosis) i brucelozy (Bovine brucellosis),b)
u których nie występują objawy chorób zakaźnych przenoszonych na człowieka za pośrednictwem mleka,c)
o dobrym ogólnym stanie zdrowia, bez widocznych objawów chorobowych, wycieku z narządów rodnych, biegunki z gorączką i zapalenia wymienia,d)
które nie wykazują uszkodzeń wymienia mających wpływ na jakość mleka,e)
których mleko posiada właściwe cechy organoleptyczne,f)
które dają co najmniej 2 litry mleka dziennie,g)
którym nie podawano substancji szkodliwych dla zdrowia ludzi, mogących przechodzić do mleka, lub u których minął okres karencji po podaniu takich substancji,2)
owiec i kóz:a)
z gospodarstw produkcyjnych wolnych od brucelozy (Brucella melitensis),b)
które spełniają wymagania określone w pkt 1 lit. b)-e) i g).§ 3.
1.
Mleko surowe pochodzące od krów nie powinno zawierać w 1 ml więcej niż 100.000 drobnoustrojów oznaczonych metodą płytkową w temperaturze 30°C i więcej niż 400.000 komórek somatycznych oznaczonych metodą ilościową.2.
Mleko surowe pochodzące od owiec, kóz lub bawolic, jeżeli przeznaczone jest do produkcji mleka spożywczego z mleka poddawanego obróbce cieplnej lub przetworów mlecznych z mleka poddawanego obróbce cieplnej, nie powinno zawierać w 1 ml więcej niż 1.500.000 drobnoustrojów oznaczonych metodą płytkową w temperaturze 30°C.3.
Liczbę drobnoustrojów, o której mowa w ust. 1, ustala się dla okresu dwóch miesięcy na podstawie średniej geometrycznej wyników badań co najmniej dwóch próbek pobranych w ciągu miesiąca.4.
Liczbę komórek somatycznych, o której mowa w ust. 1, ustala się dla okresu trzech miesięcy na podstawie średniej geometrycznej wyników badań co najmniej jednej próbki pobranej w ciągu miesiąca.§ 4.
1.
Do mleka surowego nie można dodawać wody.2.
Zakład mleczarski prowadzi badania punktu zamarzania mleka surowego na podstawie losowo pobieranych próbek w momencie przelewania mleka do cysterny w punkcie odbioru.3.
Jeżeli wyniki badania, o którym mowa w ust. 2, wykażą, że do mleka surowego została dodana woda, do badania punktu zamarzania pobiera się próbki mleka bezpośrednio w gospodarstwie produkcyjnym.4.
Jeżeli wyniki badania, o którym mowa w ust. 2, wykażą, że wody nie dodano, mleko surowe może być użyte do produkcji mleka spożywczego lub przetworów mlecznych.§ 5.
Jeżeli mleko surowe po przyjęciu do punktu odbioru, zakładu obróbki cieplnej lub zakładu mleczarskiego nie zostanie poddane obróbce cieplnej w ciągu 4 godzin od przyjęcia, powinno być schłodzone do temperatury nie wyższej niż 6°C i przechowywane w tej temperaturze aż do momentu obróbki cieplnej.