§ 1. - Szczegółowe warunki weterynaryjne, jakie muszą spełniać gospodarstwa w przypadku, gdy zwierzęta lub środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego pochodzące z tych gospodarstw są wprowadzane na rynek.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.168.1643

Akt obowiązujący
Wersja od: 26 września 2003 r.
§  1.
W gospodarstwie, z którego zwierzęta lub środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego są wprowadzane na rynek, powinny znajdować się:
1)
wydzielone miejsce do składowania środków dezynfekcyjnych, zabezpieczone przed dostępem osób niepowołanych;
2)
wydzielone miejsce do składowania obornika;
3)
miejsce zapewniające właściwe warunki do przetrzymywania produktów leczniczych weterynaryjnych, zabezpieczone przed dostępem osób niepowołanych;
4)
odzież i obuwie przeznaczone tylko do obowiązkowego użycia w gospodarstwie;
5)
maty dezynfekcyjne w liczbie zapewniającej zabezpieczenie wejść i wjazdów do gospodarstwa w przypadku wystąpienia zagrożenia epizootycznego;
6)
środki dezynfekcyjne w ilości niezbędnej do przeprowadzenia doraźnej dezynfekcji.