Szczegółowe warunki pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.59.526

Akt obowiązujący
Wersja od: 1 lipca 2020 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 7 marca 2003 r.
w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych 2

Na podstawie art. 34 pkt 1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:
 (uchylony).
 Próbki pobiera się w sposób:
1)
zapewniający uzyskanie próbek charakteryzujących właściwości organoleptyczne, fizykochemiczne i mikrobiologiczne danej partii produkcyjnej;
2)
uniemożliwiający zanieczyszczenie partii produkcyjnej, z której próbki są pobierane;
3)
dostosowany do postaci i rodzaju artykułu rolno-spożywczego oraz wielkości partii produkcyjnej, z której próbki są pobierane.
Sprzęt stosowany do pobierania próbek powinien:
1)
być wykonany z materiałów niepowodujących zmian organoleptycznych, fizykochemicznych i mikrobiologicznych pobranych próbek;
2)
mieć kształt i rodzaj powierzchni dostosowany do rodzaju artykułu rolno-spożywczego, którego próbki są pobierane;
3)
być osuszony i wolny od zanieczyszczeń.
1. 
Pobraną próbkę dzieli się na co najmniej dwie części o porównywalnej masie, tworząc średnie próbki laboratoryjne, które są niezwłocznie pakowane i zabezpieczane.
2. 
Jedną średnią próbkę laboratoryjną przeznacza się do badań laboratoryjnych, a pozostałe przechowuje się do badań porównawczych.
3.  5
 Przepisów ust. 1 i 2 nie stosuje się do próbek, których pobranie było niemożliwe zgodnie z dokumentami normalizacyjnymi, z uwagi na niewielką ilość artykułu rolno-spożywczego.
Osoba pobierająca próbkę sporządza protokół pobrania próbki, zawierający w szczególności:
1)
wskazanie podstawy prawnej pobrania próbki;
2)
nazwę artykułu rolno-spożywczego, którego próbka jest pobierana;
3)
miejsce, datę i godzinę pobrania próbki;
4)
nazwę producenta, odbiorcy lub dostawcy artykułu rolno-spożywczego;
5) 6
 dane umożliwiające identyfikację partii produkcyjnej, z której próbkę pobrano, oraz jej wielkość;
6)
wskazanie kraju pochodzenia artykułu rolno-spożywczego, którego próbkę pobrano;
7)
liczbę i masę jednostkową sporządzonych średnich próbek laboratoryjnych;
8)
imiona i nazwiska osób obecnych przy pobieraniu próbki;
9)
imię i nazwisko osoby pobierającej próbkę.
1.  7
 Opakowanie średnich próbek laboratoryjnych i próbek, o których mowa w § 4 ust. 3, powinno:
1)
być szczelne, czyste, suche i bezwonne;
2)
zabezpieczać przed zanieczyszczeniem i zmianą właściwości organoleptycznych, fizykochemicznych i mikrobiologicznych pobranych próbek;
3)
mieć kształt i wielkość dostosowane do rodzaju artykułu rolno-spożywczego, którego próbkę pobrano.
2. 
Zamknięcie opakowania zabezpiecza się w sposób uniemożliwiający otwarcie opakowania bez naruszenia zabezpieczenia.
1.  8
 Opakowanie średnich próbek laboratoryjnych i próbek, o których mowa w § 4 ust. 3, zaopatruje się w informacje zawierające w szczególności:
1)
nazwę artykułu rolno-spożywczego;
2) 9
 dane umożliwiające identyfikację i wielkość partii produkcyjnej;
3)
datę i miejsce pobrania próbki;
4)
imię i nazwisko osoby pobierającej próbkę;
5)
numer protokołu pobrania próbki.
2. 
Informacje, o których mowa w ust. 1, zamieszcza się w sposób zabezpieczający przed zmianą ich treści lub zniszczeniem.
 Średnie próbki laboratoryjne i próbki, o których mowa w § 4 ust. 3, transportuje się i przechowuje w sposób zabezpieczający przed wpływem czynników powodujących zmianę właściwości organoleptycznych, fizykochemicznych i mikrobiologicznych pobranej próbki.
1. 
Szczegółowe warunki pobierania próbek artykułu rolno-spożywczego głęboko mrożonego określa załącznik do rozporządzenia.
2. 
Pobieranie próbek artykułu rolno-spożywczego innego niż wymieniony w ust. 1 odbywa się zgodnie z dokumentami normalizacyjnymi.
3.  12
 W przypadku niewielkiej ilości artykułu rolno-spożywczego, z którego ma zostać pobrana próbka, jest dopuszczalne pobranie mniejszej liczby próbek lub próbek o ilości artykułu rolno-spożywczego mniejszej niż przewidziano w dokumentach normalizacyjnych, jednak w liczbie lub o ilości niezbędnej do przeprowadzenia badań.
Przepisy § 9 ust. 1 pkt 2-4 stosuje się do dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  13

SZCZEGÓŁOWE WARUNKI POBIERANIA PRÓBEK ARTYKUŁU ROLNO-SPOŻYWCZEGO GŁĘBOKO MROŻONEGO

Pobieranie próbek
1.
Próbki artykułów rolno-spożywczych głęboko mrożonych, zwanych dalej "mrożonkami", składowanych w chłodni, pobiera się z miejsc o najwyższej temperaturze, w szczególności z miejsc położonych blisko drzwi, centralnego miejsca chłodni lub wylotu powietrza agregatu chłodzącego, uwzględniając czas składowania każdej partii, za którą uważa się określoną ilości artykułu rolno-spożywczego o tej samej nazwie, jednolitego pod względem rodzaju, klasy jakości, sposobu prezentacji, wyprodukowanego lub pakowanego przez jeden zakład produkcyjny, przeznaczonego jednorazowo do obrotu lub badania, oraz jej umieszczenie na poszczególnych poziomach chłodni.
2.
Pobierania próbek mrożonek ze środka transportu dokonuje się z góry i z dołu partii przylegającej do krawędzi skrzydła drzwi środka transportu.
3.
Pobierania próbek mrożonek podczas rozładunku dokonuje się z czterech spośród następujących miejsc:
1)
z góry i z dołu partii przylegającej do krawędzi drzwi środka transportu;
2)
z górnego i z tylnego narożnika partii, w miejscu możliwie jak najodleglejszym od agregatu chłodzącego;
3)
ze środka partii;
4)
z przedniej części partii, w miejscu jak najbliższym agregatu chłodzącego;
5)
z górnego i z dolnego narożnika przedniej części partii jak najbliżej wylotu powietrza agregatu chłodzącego.
4.
Próbki mrożonek z partii składowanych w urządzeniach chłodniczych placówek prowadzących obrót detaliczny pobiera się z trzech miejsc o najwyższej temperaturze.

Sprzęt do pomiaru temperatury

Pomiaru temperatury próbki mrożonek dokonuje się za pomocą wzorcowanego termometrycznego przyrządu pomiarowego o:

1)
dokładności pomiarowej ±0,5 °C;
2)
zakresie pomiaru od -30 °C do +20 °C;
3)
czasie reakcji nieprzekraczającym 30 sekund;
4)
rozdzielczości na wyświetlaczu przyrządu 0,1 °C.

Pomiar temperatury próbki

Pomiaru temperatury próbki mrożonek dokonuje się tylko w przypadku, gdy w trakcie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych powstaną wątpliwości co do utrzymania temperatury określonej w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 września 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie składowania i transportu głęboko mrożonych artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. Nr 177, poz. 1733).

Przygotowanie próbki mrożonek i pomiar jej temperatury przeprowadza się podczas pozostawania próbki w urządzeniu chłodniczym. Jeżeli pozwala na to wielkość (wymiar) próbki, w próbce wydrąża się otwór o głębokości 25 mm za pomocą ostro zakończonego i schłodzonego narzędzia, wykonanego z materiału łatwego do czyszczenia.

Pomiaru temperatury próbki mrożonek dokonuje się, wkładając schłodzony termometryczny przyrząd pomiarowy na głębokość 25 mm, licząc od powierzchni mrożonki, tak aby ściśle przylegał do ścian otworu. W przypadku gdy wymiary próbki nie pozwalają na włożenie termometrycznego przyrządu pomiarowego na głębokość wydrążonego otworu, przyrząd wkłada się co najmniej na głębokość wynoszącą trzykrotność lub czterokrotność średnicy tego przyrządu.

W przypadku gdy w próbce mrożonki nie może zostać wydrążony otwór, temperaturę ustala się przez umieszczenie schłodzonego termometrycznego przyrządu pomiarowego na głębokości 25 mm od powierzchni opakowania, mierząc temperaturę w kontakcie z mrożonką.

Temperaturę mierzy się co najmniej dwukrotnie i odczytuje wówczas, gdy osiągnie ona stałą wartość. Dokładność pomiaru nie może ulec zmianie o więcej niż 0,3 °C.

ZAŁĄCZNIK Nr  1-4  14

 (uchylone).

1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2 Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają dyrektywę Komisji (WE) nr 92/2 z dnia 13 stycznia 1992 r. ustanawiającą procedurę pobierania próbek oraz wspólnotową metodę analizy do celów urzędowej kontroli temperatur głęboko mrożonych środków spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 034 z 11.02.1992, str. 30).

Dane dotyczące ogłoszenia wyżej wymienionej dyrektywy, zamieszczone w niniejszym rozporządzeniu, dotyczą jej ogłoszenia w Polskim wydaniu specjalnym Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej.

_____

<Dz.U.05.68.603> Odnośnik nr 3 dodany przez § 1 rozporządzenia z dnia 5 kwietnia 2005 r. (Dz.U.05.68.603) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 maja 2005 r.

3 § 1 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 28 kwietnia 2008 r. (Dz.U.08.82.499) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 maja 2008 r.
4 § 2 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 28 kwietnia 2008 r. (Dz.U.08.82.499) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 maja 2008 r.
5 § 4 ust. 3 dodany przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 1 czerwca 2020 r. (Dz.U.2020.987) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2020 r.
6 § 5 pkt 5 zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 28 kwietnia 2008 r. (Dz.U.08.82.499) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 maja 2008 r.
7 § 6 ust. 1 zdanie wstępne zmienione przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 1 czerwca 2020 r. (Dz.U.2020.987) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2020 r.
8 § 7 ust. 1 zdanie wstępne zmienione przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 1 czerwca 2020 r. (Dz.U.2020.987) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2020 r.
9 § 7 ust. 1 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 28 kwietnia 2008 r. (Dz.U.08.82.499) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 maja 2008 r.
10 § 8 zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 1 czerwca 2020 r. (Dz.U.2020.987) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2020 r.
11 § 9 zmieniony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 28 kwietnia 2008 r. (Dz.U.08.82.499) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 maja 2008 r.
12 § 9 ust. 3 dodany przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 1 czerwca 2020 r. (Dz.U.2020.987) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 lipca 2020 r.
13 Załącznik dodany przez § 1 pkt 7 rozporządzenia z dnia 28 kwietnia 2008 r. (Dz.U.08.82.499) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 maja 2008 r.
14 Załączniki nr 1-4 uchylone przez § 1 pkt 6 rozporządzenia z dnia 28 kwietnia 2008 r. (Dz.U.08.82.499) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 maja 2008 r.