Szczegółowe warunki i wymagania sanitarne przy produkcji naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych oraz wód stołowych w opakowaniach jednostkowych.
Dz.U.2001.4.38
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA
z dnia 27 grudnia 2000 r.
w sprawie szczególnych warunków i wymagań sanitarnych przy produkcji naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych oraz wód stołowych w opakowaniach jednostkowych.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
WYMAGANIA ORGANOLEPTYCZNE, FIZYCZNE, CHEMICZNE I MIKROBIOLOGICZNE, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ NATURALNE WODY MINERALNE, NATURALNE WODY ŹRÓDLANE I WODY STOŁOWE W OPAKOWANIACH JEDNOSTKOWYCH
WYMAGANIA ORGANOLEPTYCZNE, FIZYCZNE, CHEMICZNE I MIKROBIOLOGICZNE, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ NATURALNE WODY MINERALNE, NATURALNE WODY ŹRÓDLANE I WODY STOŁOWE W OPAKOWANIACH JEDNOSTKOWYCH
I.
Wymagania organoleptyczne, fizyczne i chemiczne
Wymagania organoleptyczne, fizyczne i chemiczne
Lp. | Wskaźnik jakości | Jednostka | Najwyższa dopuszczalna wartość |
1 | Barwa (Pt) | mg/l | 15 |
2 | Mętność | mg/l | 3 |
3 | Zapach | niewyczuwalny obcy | |
4 | Smak | niewyczuwalny obcy | |
5 | Odczyn (pH) | 4,5-8,5 | |
6 | Utlenialność (KMnO4) | mg/l O2 | 3 |
7 | Radionuklidy* | ||
Całkowita promieniotwórczość α | Bq/l | 0,1 | |
Całkowita promieniotwórczość β | Bq/l | 1,0 |
II.
Substancje niepożądane w nadmiernych stężeniach i toksyczne
Substancje niepożądane w nadmiernych stężeniach i toksyczne
Lp. | Wskaźnik jakości | Jednostka | Najwyższa dopuszczalna wartość |
1 | 2 | 3 | 4 |
1 | Amon | mg/l | 2,0 |
2 | Antymon | mg/l | 0,005 |
3 | Azotany (III) | mg/l | 0,02 |
4 | Azotany (V) | mg/l | 10,00b)/20,00a) |
5 | Arsen | mg/l | 0,01 |
6 | Bar | mg/l | 1,00 |
7 | Bor | mg/l | 5,00 |
8 | Chlorki | mg/l | 300,0a) |
9 | Cyjanki | mg/l | 0,01 |
10 | Cynk | mg/l | 1,00 |
11 | Chrom (og.) | mg/l | 0,01 |
12 | Fluorki | mg/l | 1,5a)/2,5b) |
13 | Glin | mg/l | 0,10 |
14 | Kadm | mg/l | 0,003 |
15 | Mangan | mg/l | 0,5a)/2,00b) |
16 | Miedź | mg/l | 1,00 |
17 | Nikiel | mg/l | 0,02 |
18 | Ołów | mg/l | 0,01 |
19 | Rtęć | mg/l | 0,001 |
20 | Selen | mg/l | 0,01 |
21 | Siarczki (II) | mg/l | 0,05 |
22 | Siarczany (VI) | mg/l | 250,0a) |
23 | Sód | mg/l | 200,0a) |
24 | Żelazo (II) | mg/l | 0,5c) |
25 | Fenole | mg/l | 0,002 |
26 | Detergenty anionowe reagujące z błękitem metylenowym | mg/l | 0,01 |
27 | DDT i jego metabolity | mg/l | 0,0002 |
28 | Benzo(a)piren | ng/l | 10 |
29 | Suma WWA* | ng/l | 100 |
b) dla naturalnych wód mineralnych i wód stołowych
c) dla wód odżelazianych
* wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne: benzo(a)piren, benzo(k)fluoranten, benzo(b)fluoranten, benzo(g, h, i)perylen, indeno(1, 2, 3)-c, d piren
III.
Wymagania mikrobiologiczne
Wymagania mikrobiologiczne
Lp. | Wskaźnik jakości | Woda w opakowaniu jednostkowym | |
do 12 h od napełnienia | po 12 h od napełnienia | ||
1 | Bakterie grupy coli w 250 ml wody | 0 | 0 |
2 | Bakterie coli typu kałowego w 250 ml wody | 0 | 0 |
3 | Bakterie Pseudomonas aeruginosa w 250 ml wody | 0 | 0 |
4 | Paciorkowce kałowe w 250 ml wody | 0 | 0 |
5 | Clostridia redukujące siarczyny w 50 ml wody | 0 | 0 |
6 | Ogólna liczba bakterii wyhodowanych w 1 ml wody na agarze odżywczym: | nie oznacza się | |
- w temp. 37°C po 24 godz. | 20 | ||
- w temp. 20°C po 72 godz. | 100 |
IV.
Kryteria chemiczne kwalifikacji wody jako naturalnej wody mineralnej
Kryteria chemiczne kwalifikacji wody jako naturalnej wody mineralnej
Lp. | Rodzaj składnika mineralnego | Minimalne stężenie mg/l | Rodzaj wody |
1 | 2 | 3 | 4 |
1 | Suma rozpuszczonych składników mineralnych | 1.000 | naturalna woda mineralna |
2 | Dwutlenek węgla naturalnego pochodzenia | 250 | naturalna woda mineralna z naturalną zawartością CO2 |
3 | Magnez | 50 | naturalna woda mineralna zawierająca magnez |
4 | Wapń | 150 | naturalna woda mineralna zawierająca wapń |
5 | Wodorowęglany | 600 | naturalna woda mineralna zawierająca wodorowęglany (alkaliczna) |
6 | Siarczany (VI) | 250 | naturalna woda mineralna zawierająca siarczany |
7 | Fluorki | 1,5 | naturalna woda mineralna zawierająca fluorki |
8 | Jodki | 0,5 | naturalna woda mineralna zawierająca jodki |
9 | Żelazo (II) | 5,0 | naturalna woda mineralna zawierająca żelazo przyswajalne |
10 | Chlorek sodu | 1.000 | naturalna woda mineralna zawierająca chlorek sodu |
B.
Lp. | Rodzaj składnika mineralnego | Maksymalne stężenie mg/l | Rodzaj wody |
11 | Sód | 20 | naturalna woda mineralna niskosodowa* |
* - Do tej grupy zalicza się wyłącznie wody o mineralizacji ogólnej powyżej 500 mg/l.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
KLASYFIKACJA NATURALNYCH WÓD MINERALNYCH, NATURALNYCH WÓD ŹRÓDLANYCH ORAZ WÓD STOŁOWYCH W OPAKOWANIACH JEDNOSTKOWYCH
KLASYFIKACJA NATURALNYCH WÓD MINERALNYCH, NATURALNYCH WÓD ŹRÓDLANYCH ORAZ WÓD STOŁOWYCH W OPAKOWANIACH JEDNOSTKOWYCH
1. Woda niskozmineralizowana - naturalna woda mineralna, naturalna woda źródlana - woda zawierająca w 1 l poniżej 500 mg rozpuszczonych składników mineralnych.
2. Woda średniozmineralizowana - naturalna woda mineralna, naturalna woda źródlana i stołowa - woda zawierająca w 1 l od 500 do 1.500 mg rozpuszczonych składników mineralnych.
3. Woda wysokozmineralizowana - naturalna woda mineralna i stołowa - woda zawierająca w 1 l powyżej 1.500 mg rozpuszczonych składników mineralnych.
II. Według pochodzenia dwutlenku węgla w wodzie:
1. Wody z naturalną zawartością dwutlenku węgla.
2. Wody nasycone dwutlenkiem węgla naturalnego pochodzenia.
3. Wody nasycone dwutlenkiem węgla o jakości wymaganej dla środków spożywczych.
4. Wody odgazowane i wtórnie nasycone dwutlenkiem węgla naturalnego pochodzenia lub o jakości wymaganej dla środków spożywczych.
III. Według stopnia nasycenia dwutlenkiem węgla:
1. Wody nie nasycone dwutlenkiem węgla - niegazowane.
2. Wody niskonasycone dwutlenkiem węgla - do stężenia 1.500 mg/l CO2.
3. Wody średnionasycone dwutlenkiem węgla od 1.500 do 4.000 mg/l CO2.
4. Wody wysokonasycone dwutlenkiem węgla od 4.000 do 6.000 mg/l CO2.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »