§ 9. - Szczegółowe warunki i wymagania sanitarne przy produkcji naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych oraz wód stołowych w opakowaniach jednostkowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.4.38

Akt utracił moc
Wersja od: 23 stycznia 2001 r.
§  9.
Wody, o których mowa w § 2, przeznaczone do obrotu w opakowaniach jednostkowych, znakuje się w sposób określony w przepisach o znakowaniu środków spożywczych, a ponadto na opakowaniu podaje się:
1)
rodzaj wody zgodnie z częścią IV załącznika nr 1 do rozporządzenia i jej klasyfikację zgodnie z załącznikiem nr 2 do rozporządzenia,
2)
informację o zastosowaniu któregokolwiek z procesów, o których mowa w § 6 ust. 1 pkt 1,
3)
zawartość charakterystycznych składników dla naturalnych wód mineralnych, a w przypadku wód stołowych - rodzaj oraz ilość dodanych składników mineralnych,
4)
nazwę ujęcia wody i nazwę miejscowości, w której znajduje się ujęcie,
5)
nazwę producenta i nazwę handlową wody,
6)
w przypadku wód zawierających więcej niż 2 mg/l fluorków - adnotację: "woda nie nadaje się do spożycia przez dzieci poniżej 7 roku życia".