§ 12. - Szczegółowe warunki i tryb przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej w ramach poddziałania "Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2019.449 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 18 lipca 2023 r.
§  12. 
1. 
Wniosek o płatność za dany okres pomocy składa się do dyrektora oddziału terenowego Krajowego Ośrodka, właściwego ze względu na miejsce zamieszkania albo siedzibę beneficjenta w terminie 90 dni od dnia upływu tego okresu pomocy.
2. 
Jeżeli beneficjent nie złożył wniosku o płatność za dany okres pomocy, nie może ubiegać się o płatność za ten okres pomocy w kolejnych latach.
3. 
Wniosek o płatność, poza elementami podania określonymi w przepisach Kodeksu postępowania administracyjnego oraz danymi, o których mowa w § 7 ust. 1 pkt 1-8 oraz pkt 12-15 i 17, zawiera:
1)
informację o rodzaju i wielkości produkcji produktów objętych systemem jakości, ze względu na które składany jest wniosek o płatność;
2)
informację o ubieganiu się o wsparcie w ramach systemów wsparcia bezpośredniego, o którym mowa w § 3 pkt 8, za rok, w którym beneficjent składa wniosek o płatność w ramach poddziałania, o którym mowa w § 1.
4. 
W przypadku beneficjentów, dla których okresy pomocy zakończyły się przed dniem doręczenia decyzji o przyznaniu pomocy, wnioski o płatność za pierwszy okres pomocy mogą być składane po dniu, w którym decyzja o przyznaniu pomocy stała się ostateczna, i nie później niż w terminie 3 miesięcy od dnia, w którym decyzja o przyznaniu pomocy stała się ostateczna.
5. 
Do wniosku o płatność za dany okres pomocy dołącza się:
1)
w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. a:
a)
kopię certyfikatu zgodności określonego w § 10 ust. 3 pkt 1 lit. a, ważnego co najmniej przez 14 dni w okresie pomocy, za który jest składany wniosek o płatność, lub
b)
kopię świadectwa jakości określonego w § 10 ust. 3 pkt 1 lit. a, ważnego co najmniej przez 14 dni w okresie pomocy, za który jest składany wniosek o płatność;
2)
w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b:
a) 4
 kopię certyfikatu, o którym mowa w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli w załączniku XII, lub certyfikatu, o którym mowa w art. 35 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007, ważnych co najmniej przez 14 dni w okresie pomocy, za który jest składany wniosek o płatność, oraz
b)
kopię protokołu kontroli, o którym mowa w § 13 pkt 1 - w przypadku prowadzenia w gospodarstwie wyłącznie produkcji roślinnej;
3)
w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c:
a)
kopię certyfikatu zgodności, o którym mowa w § 10 ust. 3 pkt 1 lit. c, ważnego co najmniej przez 14 dni w okresie pomocy, za który jest składany wniosek o płatność, lub
b)
kopię świadectwa jakości, o którym mowa w § 10 ust. 3 pkt 1 lit. c, ważnego co najmniej przez 14 dni w okresie pomocy, za który jest składany wniosek o płatność;
4)
w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a - kopię certyfikatu potwierdzającego stosowanie integrowanej produkcji roślin, wydanego w okresie pomocy, za który składany jest wniosek o płatność;
5)
w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b - kopię certyfikatu potwierdzającego stosowanie standardów systemu "Jakość Tradycja" i uczestnictwo w wytwarzaniu produktów zgodnie ze specyfikacją, ważnego co najmniej przez 14 dni w okresie pomocy, za który jest składany wniosek o płatność;
6)
w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c - kopię certyfikatu potwierdzającego stosowanie standardów systemu "Quality Meat Program" i uczestnictwo w wytwarzaniu produktów zgodnie ze specyfikacją, ważnego co najmniej przez 14 dni w okresie pomocy, za który jest składany wniosek o płatność;
7)
w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. d - kopię certyfikatu potwierdzającego stosowanie standardów systemu "Pork Quality System" i uczestnictwo w wytwarzaniu produktów zgodnie ze specyfikacją, ważnego co najmniej przez 14 dni w okresie pomocy, za który jest składany wniosek o płatność;
8)
w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. e-g - kopię certyfikatu potwierdzającego stosowanie standardów systemu "Quality Assurance for Food Products" - "Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej", "Quality Assurance for Food Products" - "Kulinarne mięso wieprzowe" lub "Quality Assurance for Food Products" - "Wędliny" i uczestnictwo w wytwarzaniu produktów zgodnie ze specyfikacją, ważnego co najmniej przez 14 dni w okresie pomocy, za który jest składany wniosek o płatność;
9)
kopie dowodów księgowych potwierdzających poniesienie przez beneficjenta w okresie pomocy kosztów, o których mowa w § 10 ust. 3, z tym że w przypadku kosztów, o których mowa w § 10 ust. 3 pkt 2, kopia dowodu księgowego powinna zawierać nazwę grupy producentów, tytuł wpłaty i datę jej dokonania oraz numer rachunku bankowego, na który została ona dokonana;
10)
pisemne potwierdzenie członkostwa beneficjenta w grupie producentów, o której mowa w załączniku do rozporządzenia, której działalność wiąże się z uczestnictwem w systemie jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy, wydane przez grupę producentów w okresie pomocy, za który jest składany wniosek o płatność - jeżeli beneficjent nie składał wraz z wnioskiem o przyznanie pomocy pisemnego potwierdzenia członkostwa w grupie producentów, o którym mowa w § 7 ust. 2 pkt 3.
6. 
Beneficjenci, którzy prowadzą produkcję w okresie konwersji, w ramach unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b, do wniosku o płatność mogą dołączyć kopię certyfikatu, o którym mowa w ust. 5 pkt 2, na którym nie będzie wskazana wielkość produkcji - w przypadku produktów, których wyprodukowanie nie jest możliwe w okresie pomocy.
4 § 12 ust. 5 pkt 2 lit. a zmieniona przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 26 czerwca 2023 r. (Dz.U.2023.1261) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 lipca 2023 r.