§ 10. - Szczegółowe warunki i tryb przyznawania, wypłaty oraz zwrotu pomocy finansowej w ramach poddziałania "Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2019.449 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 18 lipca 2023 r.
§  10. 
1. 
Pomoc jest przyznawana:
1)
w formie refundacji poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3;
2)
na okres:
a)
pięciu lat - w przypadku przystąpienia do systemu jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy, w roku złożenia wniosku o przyznanie pomocy,
b)
czterech lat - w przypadku przystąpienia do systemu jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy, w pierwszym roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy,
c)
trzech lat - w przypadku przystąpienia do systemu jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy, w drugim roku poprzedzającym rok złożenia wniosku o przyznanie pomocy.
2. 
Pomoc jest wypłacana w formie rocznych płatności obejmujących okresy kolejnych dwunastu miesięcy, zwane dalej "okresami pomocy", ustalanych zgodnie z ust. 1 pkt 2, liczonych od dnia:
1)
objęcia systemem kontroli przez jednostkę certyfikującą, upoważnioną przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych do prowadzenia kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności, albo złożenia do wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych wniosku o dokonanie kontroli zgodności procesu produkcji produktu regionalnego lub tradycyjnego ze specyfikacją, o których mowa w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. a - w przypadku unijnych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i c, lub
2)
objęcia systemem kontroli przez upoważnioną jednostkę certyfikującą, o której mowa w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. b - w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b, oraz krajowych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 4 lit. b-g, lub
3)
zgłoszenia zamiaru prowadzenia integrowanej produkcji roślin do wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa albo objęcia systemem kontroli przez upoważnioną jednostkę certyfikującą, o których mowa w § 7 ust. 2 pkt 1 lit. c - w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a.
3. 
Wysokość pomocy, za każdy z okresów pomocy, ustala się na podstawie dokumentów potwierdzających, że w okresie pomocy, za który jest składany wniosek o płatność, zostały poniesione koszty:
1)
kontroli i certyfikacji, w tym badań i analiz wykonanych w związku z kontrolą, po przeprowadzeniu której wydaje się:
a)
certyfikat zgodności wydany przez jednostkę certyfikującą upoważnioną przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych do prowadzenia kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności lub świadectwo jakości, wydane przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, potwierdzających zgodność procesu produkcji produktu posiadającego chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub gwarantowaną tradycyjną specjalność ze specyfikacją - w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. a,
b) 3
 certyfikat, o którym mowa w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz. Urz. UE L 250 z 18.09.2008, str. 1, z późn. zm.), w załączniku XII, lub certyfikat, o którym mowa w art. 35 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 (Dz. Urz. UE L 150 z 14.06.2018, str. 1, z późn. zm.), wydane przez upoważnioną jednostkę certyfikującą - w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b,
c)
certyfikat zgodności wydany przez jednostkę certyfikującą upoważnioną przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych do prowadzenia kontroli oraz wydawania i cofania certyfikatów zgodności lub świadectwo jakości, wydane przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, potwierdzających zgodność procesu produkcji produktu posiadającego chronioną nazwę pochodzenia lub chronione oznaczenie geograficzne ze specyfikacją - w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c,
d)
certyfikat potwierdzający stosowanie integrowanej produkcji roślin - w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a,
e)
certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu "Jakość Tradycja", wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą - w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b,
f)
certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu "Quality Meat Program", wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą - w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c,
g)
certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu "Pork Quality System", wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą - w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. d,
h)
certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu "Quality Assurance for Food Products" - "Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej", wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą - w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. e,
i)
certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu "Quality Assurance for Food Products" - "Kulinarne mięso wieprzowe", wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą - w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. f,
j)
certyfikat zgodności potwierdzający, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu "Quality Assurance for Food Products" - "Wędliny", wydany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą - w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. g,
2)
składki na rzecz grupy producentów, działającej w jednej z form organizacyjnych wymienionych w załączniku do rozporządzenia, której działalność wiąże się z uczestnictwem w systemie jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy;
3)
zakupu specjalistycznych publikacji, związanych z prowadzeniem produkcji w zakresie systemu jakości, którego dotyczy wniosek o przyznanie pomocy;
4)
zakupu pułapek feromonowych, barwnych i lepowych - w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a.
4. 
Refundacji podlegają poniesione koszty, o których mowa w ust. 3, w wysokości nieprzekraczającej:
1)
3200 zł - w przypadku unijnych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i c, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:
a)
pkt 2 - nie może przekroczyć 1500 zł,
b)
pkt 3 - nie może przekroczyć 250 zł;
2)
3000 zł - w przypadku unijnego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. b, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:
a)
pkt 2 - nie może przekroczyć 1500 zł,
b)
pkt 3 - nie może przekroczyć 250 zł;
3)
2750 zł - w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:
a)
pkt 2 - nie może przekroczyć 1500 zł,
b)
pkt 3 - nie może przekroczyć 250 zł,
c)
pkt 4 - nie może przekroczyć 250 zł;
4)
1470 zł - w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3 pkt 3, nie może przekroczyć 250 zł;
5)
2386 zł - w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:
a)
pkt 2 - nie może przekroczyć 1500 zł,
b)
pkt 3 - nie może przekroczyć 250 zł;
6)
1700 zł - w przypadku krajowego systemu jakości, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. d, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:
a)
pkt 2 - nie może przekroczyć 1500 zł,
b)
pkt 3 - nie może przekroczyć 250 zł;
7)
2000 zł - w przypadku krajowych systemów jakości, o których mowa w § 3 pkt 4 lit. e-g, z tym że refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3:
a)
pkt 2 - nie może przekroczyć 1500 zł,
b)
pkt 3 - nie może przekroczyć 250 zł.
5. 
Refundacja poniesionych kosztów, o których mowa w ust. 3, nie obejmuje podatku od towarów i usług (VAT).
6. 
Pomoc nie jest przyznawana wnioskodawcy należącemu do organizacji producentów, o której mowa w art. 152 rozporządzenia nr 1308/2013, ponoszącej koszty, o których mowa w ust. 3 pkt 1, stanowiące podstawę do obliczenia wysokości pomocy z funduszu operacyjnego w ramach programu operacyjnego.
7. 
Łączna wysokość pomocy, o której mowa w ust. 4, przyznanej beneficjentowi może wynieść w każdym okresie pomocy nie więcej niż równowartość 2000 euro, według kursu ustalonego w sposób, o którym mowa w art. 34 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 907/2014 z dnia 11 marca 2014 r. uzupełniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1306/2013 w odniesieniu do agencji płatniczych i innych organów, zarządzania finansami, rozliczania rachunków, zabezpieczeń oraz stosowania euro (Dz. Urz. UE L 255 z 28.08.2014, str. 18, z późn. zm.).
3 § 10 ust. 3 pkt 1 lit. b zmieniona przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 26 czerwca 2023 r. (Dz.U.2023.1261) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 lipca 2023 r.