§ 19. - Szczegółowe warunki i tryb przyznawania, wypłaty i zwrotu pomocy finansowej na realizację operacji w ramach Priorytetu 5. Wspieranie obrotu i przetwarzania, zawartego w Programie Operacyjnym "Rybactwo i Morze".

Dziennik Ustaw

Dz.U.2016.1965

Akt obowiązujący
Wersja od: 25 października 2023 r.
§  19. 
Do kosztów kwalifikowalnych operacji w ramach działania, o którym mowa w art. 68 rozporządzenia nr 508/2014 w zakresie określonym w art. 68 ust. 1 lit. d tego rozporządzenia, zalicza się koszty:
1)
przeprowadzania badań i analiz w zakresie:
a)
surowca rybnego wykorzystywanego w procesie przetwórczym,
b)
międzynarodowej wymiany handlowej produktami rybnymi,
c)
trendów rynkowych,
d)
preferencji konsumenckich w zakresie spożycia produktów rybołówstwa i produktów akwakultury,
e)
wpływu dostępności produktów rybnych na popyt,
f)
sezonowości popytu na produkty rybne,
g)
wpływu dochodów konsumentów i cen produktów rybnych na popyt i podaż tych produktów,
h)
struktury przetwórstwa rybnego w Rzeczypospolitej Polskiej,
i)
łańcucha handlowego,
j)
przetwórstwa produktów rybołówstwa,
k)
norm handlowych dla produktów rybołówstwa;
2)
opracowania danych rynkowych, w szczególności dotyczących zależności przetwórstwa rybnego w Rzeczypospolitej Polskiej od surowca pochodzącego spoza Unii Europejskiej;
3)
organizacji spotkań, konferencji i publikacji w postaci papierowej oraz elektronicznej o tematyce związanej z analizą rynku rybnego;
4)
opracowania wytycznych dobrej praktyki higieny oraz stosowania zasad HACCP, zgodnie z art. 5 rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319);
5)
opracowania zaleceń i wytycznych do stosowania oraz kierunków zmian w zakresie norm handlowych i badawczych, stosowanych w odniesieniu do produktów rybnych.