§ 7. - Szczegółowe warunki i tryb przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej w ramach działania "Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2018.1747 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 10 września 2018 r.
§  7. 
1. 
Wniosek o przyznanie pomocy, poza elementami podania określonymi w przepisach Kodeksu postępowania administracyjnego, zawiera:
1)
numer identyfikacyjny;
2)
numer identyfikacji podatkowej (NIP) wnioskodawcy oraz numer identyfikacyjny w krajowym rejestrze urzędowym podmiotów gospodarki narodowej (REGON), jeżeli został nadany, a w przypadku osoby fizycznej również numer ewidencyjny powszechnego elektronicznego systemu ewidencji ludności (PESEL) albo kod kraju i numer paszportu lub innego dokumentu tożsamości - w przypadku osoby fizycznej nieposiadającej obywatelstwa polskiego;
3)
informację, czy wnioskodawca ubiega się o przyznanie pomocy w związku z wytwarzaniem:
a)
określonego produktu w ramach wspólnotowych systemów jakości żywności, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i b, albo
b)
wszystkich produktów w ramach wspólnotowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c, albo
c)
wszystkich produktów w ramach każdego z krajowych systemów jakości żywności, o których mowa w § 3 pkt 4;
4)
informację o dołączonych do wniosku załącznikach.
2. 
Do wniosku o przyznanie pomocy dołącza się:
1)
w przypadku wspólnotowych systemów jakości żywności, o których mowa w § 3 pkt 3 lit. a i b:
a)
kopię ważnego certyfikatu zgodności wydanego przez jednostkę certyfikującą upoważnioną i podaną we wniosku o rejestrację, w rozumieniu przepisów o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych, albo ważnego świadectwa jakości wydanego przez wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, potwierdzających zgodność procesu produkcji produktu posiadającego chronioną nazwę pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub gwarantowaną tradycyjną specjalność ze specyfikacją albo
b)
oświadczenie złożone przez producenta rolnego o wytwarzaniu produktów zgodnie z rozporządzeniem, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. a albo lit. b, albo
2)
w przypadku wspólnotowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c:
a)
kopię ważnego certyfikatu, o którym mowa w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r. ustanawiającym szczegółowe zasady wdrażania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych w odniesieniu do produkcji ekologicznej, znakowania i kontroli (Dz. Urz. UE L 250 z 18.09.2008, str. 1, z późn. zm.), zwanym dalej "rozporządzeniem nr 889/2008", w załączniku XII, wydanego przez upoważnioną jednostkę certyfikującą albo
b)
oświadczenie producenta rolnego o wytwarzaniu produktów w okresie konwersji zgodnie z rozporządzeniem, o którym mowa w § 3 pkt 3 lit. c, albo
3)
w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. a - kopię zgłoszenia zamiaru prowadzenia integrowanej produkcji roślin do wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa albo do podmiotu upoważnionego do prowadzenia działalności w zakresie certyfikacji w integrowanej produkcji roślin przez wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa, dokonanego w roku złożenia wniosku, albo
4)
w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. b:
a)
kopię ważnego certyfikatu zgodności potwierdzającego, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu "Jakość Tradycja", wydanego przez upoważnioną jednostkę certyfikującą albo
b)
oświadczenie producenta rolnego o wytwarzaniu produktów zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu "Jakość Tradycja", albo
5)
w przypadku krajowego systemu jakości żywności, o którym mowa w § 3 pkt 4 lit. c:
a)
kopię ważnego certyfikatu zgodności potwierdzającego, że produkty zostały wytworzone zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu "Quality Meat Program", wydanego przez upoważnioną jednostkę certyfikującą, albo
b)
oświadczenie producenta rolnego o wytwarzaniu produktów zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu "Quality Meat Program".
3. 
Oświadczenie, o którym mowa w ust. 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 4 lit. b oraz pkt 5 lit. b, zawiera wskazanie produktów i rodzaju produkcji, jakie zostały objęte systemem kontroli, dane jednostki certyfikującej, do której zgłosił się producent rolny, oraz datę objęcia systemem kontroli.