§ 3. - Szczegółowe warunki i szczegółowy tryb przyznawania i wypłaty pomocy finansowej w ramach schematów na rzecz dobrostanu zwierząt w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2023.797

Akt obowiązujący
Wersja od: 15 marca 2024 r.
§  3. 
1. 
Płatność dobrostanową przyznaje się rolnikowi za realizację poszczególnych praktyk podwyższających poziom dobrostanu zwierząt w ramach następujących wariantów:
1)
Wariant Dobrostan loch;
2)
Wariant Dobrostan tuczników;
3)
Wariant Dobrostan krów mlecznych;
4)
Wariant Dobrostan krów mamek utrzymywanych w pomieszczeniach lub w budynkach;
5)
Wariant Dobrostan krów mamek utrzymywanych w systemie otwartym;
6)
Wariant Dobrostan opasów;
7)
Wariant Dobrostan owiec;
8)
Wariant Dobrostan kur niosek;
9)
Wariant Dobrostan kurcząt brojlerów;
10)
Wariant Dobrostan indyków utrzymywanych z przeznaczeniem do produkcji mięsa;
11)
Wariant Dobrostan koni utrzymywanych w pomieszczeniach lub w budynkach;
12)
Wariant Dobrostan koni utrzymywanych w systemie otwartym;
13)
Wariant Dobrostan kóz.
2. 
Realizacja praktyk podwyższających poziom dobrostanu zwierząt polega na przestrzeganiu wymogów określonych w art. 31 ust. 5 rozporządzenia 2021/2115, w tym wymogów wykraczających poza określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia odpowiednie minimalne wymogi dotyczące dobrostanu zwierząt i inne odpowiednie obowiązkowe wymogi, o których mowa w art. 31 ust. 5 lit. b rozporządzenia 2021/2115, przy czym w przypadku:
1)
Wariantu Dobrostan loch są realizowane następujące praktyki podwyższające poziom dobrostanu zwierząt:
a)
zwiększona co najmniej o 20% powierzchnia bytowa w pomieszczeniach lub w budynkach,
b)
zwiększona co najmniej o 50% powierzchnia bytowa w pomieszczeniach lub w budynkach,
c)
utrzymywanie na ściółce,
d)
późniejsze odsadzanie prosiąt,
e) 3
 utrzymywanie zgodnie z wymogami systemu "Quality Assurance for Food Products" - "Kulinarne mięso wieprzowe", zwanego dalej "systemem QAFP - Kulinarne mięso wieprzowe";
2)
Wariantu Dobrostan tuczników są realizowane następujące praktyki podwyższające poziom dobrostanu zwierząt:
a)
zwiększona co najmniej o 20% powierzchnia bytowa w pomieszczeniach lub w budynkach,
b)
zwiększona co najmniej o 50% powierzchnia bytowa w pomieszczeniach lub w budynkach,
c)
utrzymywanie na ściółce,
d)
utrzymywanie w cyklu zamkniętym,
e) 4
 utrzymywanie zgodnie z wymogami systemu QAFP - Kulinarne mięso wieprzowe;
3)
Wariantu Dobrostan krów mlecznych są realizowane następujące praktyki podwyższające poziom dobrostanu zwierząt:
a)
zapewnienie wypasu,
b)
zwiększona co najmniej o 20% powierzchnia bytowa w pomieszczeniach lub w budynkach,
c)
zwiększona co najmniej o 50% powierzchnia bytowa w pomieszczeniach lub w budynkach,
d)
utrzymywanie na ściółce,
e)
zapewnienie wybiegu,
f)
późniejsze odsadzanie cieląt;
4)
Wariantu Dobrostan krów mamek utrzymywanych w pomieszczeniach lub w budynkach są realizowane następujące praktyki podwyższające poziom dobrostanu zwierząt:
a)
zwiększona co najmniej o 20% powierzchnia bytowa w pomieszczeniach lub w budynkach,
b)
zwiększona co najmniej o 50% powierzchnia bytowa w pomieszczeniach lub w budynkach,
c)
utrzymywanie na ściółce,
d)
zapewnienie wybiegu,
e)
zapewnienie wypasu,
f) 5
 utrzymywanie zgodnie z wymogami systemu "Quality Meat Program", zwanego dalej "systemem QMP";
4a) 6
 Wariantu Dobrostan krów mamek utrzymywanych w systemie otwartym są realizowane następujące praktyki podwyższające poziom dobrostanu zwierząt:
a)
zwiększona co najmniej o 20 % zewnętrzna powierzchnia bytowa (pastwisko, wybieg lub okólnik), zwana dalej "zewnętrzną powierzchnią bytową",
b)
utrzymywanie zgodnie z wymogami systemu QMP;
5)
Wariantu Dobrostan opasów są realizowane następujące praktyki podwyższające poziom dobrostanu zwierząt:
a)
zwiększona co najmniej o 20% powierzchnia bytowa w pomieszczeniach lub w budynkach,
b)
zwiększona co najmniej o 50% powierzchnia bytowa w pomieszczeniach lub w budynkach,
c)
utrzymywanie na ściółce,
d)
zapewnienie wybiegu,
e)
zapewnienie wypasu,
f) 7
 utrzymywanie zgodnie z wymogami systemu QMP;
6) 8
 wariantów wymienionych w ust. 1 pkt 7-13 - przestrzeganie w ramach danego wariantu wymogów, o których mowa w ust. 28-34 załącznika nr 2 do rozporządzenia, jest równoznaczne z realizacją praktyki podwyższającej poziom dobrostanu zwierząt;
7) 9
 wariantów wymienionych w ust. 1 pkt 9 i 10 - jest realizowana praktyka podwyższająca poziom dobrostanu zwierząt polegająca na utrzymywaniu kurcząt brojlerów lub indyków utrzymywanych z przeznaczeniem do produkcji mięsa zgodnie z wymogami systemu "Quality Assurance for Food Products" - "Tusze, elementy i mięso z kurczaka i indyka", zwanego dalej "systemem QAFP - Tusze, elementy i mięso z kurczaka i indyka".
3.  10
 Wymogi, o których mowa w ust. 2 pkt 1-6, są określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
4.  11
 Praktykę podwyższającą poziom dobrostanu zwierząt, o której mowa w ust. 2 pkt 1 lit. e, pkt 2 lit. e oraz pkt 7, może realizować rolnik, który uczestniczy w systemie QAFP - Kulinarne mięso wieprzowe lub systemie QAFP - Tusze, elementy i mięso z kurczaka i indyka, wytwarza produkty przeznaczone bezpośrednio lub po przetworzeniu do spożycia przez ludzi zgodnie ze specyfikacją i standardami odpowiednio systemu QAFP - Kulinarne mięso wieprzowe lub systemu QAFP - Tusze, elementy i mięso z kurczaka i indyka oraz ma w dniu złożenia wniosku o przyznanie płatności dobrostanowej w ramach tej praktyki certyfikat potwierdzający, że wytwarzane przez niego produkty są zgodne ze specyfikacją i standardami danego systemu, zwany dalej "rolnikiem spełniającym wymagania systemu QAFP
5.  12
 Praktykę podwyższającą poziom dobrostanu zwierząt, o której mowa w ust. 2 pkt 4 lit. f, pkt 4a lit. b oraz pkt 5 lit. f, może realizować rolnik, który uczestniczy w systemie QMP, wytwarza produkty przeznaczone bezpośrednio lub po przetworzeniu do spożycia przez ludzi zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu QMP oraz ma w dniu złożenia wniosku o przyznanie płatności dobrostanowej w ramach tej praktyki certyfikat potwierdzający, że wytwarzane przez niego produkty są zgodne ze specyfikacją i standardami systemu QMP, zwany dalej "rolnikiem spełniającym wymagania systemu QMP".
3 § 3 ust. 2 pkt 1 lit. e dodana przez § 1 pkt 2 lit. a tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 12 marca 2024 r. (Dz.U.2024.381) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2024 r.
4 § 3 ust. 2 pkt 2 lit. e dodana przez § 1 pkt 2 lit. a tiret drugie rozporządzenia z dnia 12 marca 2024 r. (Dz.U.2024.381) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2024 r.
5 § 3 ust. 2 pkt 4 lit. f dodana przez § 1 pkt 2 lit. a tiret trzecie rozporządzenia z dnia 12 marca 2024 r. (Dz.U.2024.381) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2024 r.
6 § 3 ust. 2 pkt 4a dodany przez § 1 pkt 2 lit. a tiret czwarte rozporządzenia z dnia 12 marca 2024 r. (Dz.U.2024.381) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2024 r.
7 § 3 ust. 2 pkt 5 lit. f dodana przez § 1 pkt 2 lit. a tiret piąte rozporządzenia z dnia 12 marca 2024 r. (Dz.U.2024.381) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2024 r.
8 § 3 ust. 2 pkt 6 zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. a tiret szóste rozporządzenia z dnia 12 marca 2024 r. (Dz.U.2024.381) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2024 r.
9 § 3 ust. 2 pkt 7 dodany przez § 1 pkt 2 lit. a tiret siódme rozporządzenia z dnia 12 marca 2024 r. (Dz.U.2024.381) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2024 r.
10 § 3 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. b rozporządzenia z dnia 12 marca 2024 r. (Dz.U.2024.381) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2024 r.
11 § 3 ust. 4 dodany przez § 1 pkt 2 lit. c rozporządzenia z dnia 12 marca 2024 r. (Dz.U.2024.381) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2024 r.
12 § 3 ust. 5 dodany przez § 1 pkt 2 lit. c rozporządzenia z dnia 12 marca 2024 r. (Dz.U.2024.381) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 marca 2024 r.