Szczególne wymagania higienicznych w zakresie transportu morskiego cukru surowego luzem.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2017.451
Akt obowiązujący Wersja od: 2 marca 2017 r.
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1
z dnia 23 lutego 2017 r.
w sprawie szczególnych wymagań higienicznych w zakresie transportu morskiego cukru surowego luzem 2
Na podstawie art. 70 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 r. poz. 149 i 60) zarządza się, co następuje:
1 Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 17 listopada 2015 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. poz. 1908).
2 Niniejsze rozporządzenie wdraża dyrektywę Komisji 98/28/WE z dnia 29 kwietnia 1998 r. przyznającą odstępstwo od niektórych przepisów dyrektywy 93/43/EWG w sprawie higieny środków spożywczych w odniesieniu do transportu morskiego cukru nierafinowanego luzem (Dz. Urz. WE L 140 z 12.05.1998, str. 10 - Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 20, str. 281).
3 Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 21 grudnia 2010 r. w sprawie szczególnych wymagań higienicznych w zakresie transportu morskiego luzem cukru surowego, olejów płynnych i tłuszczów (Dz. U. poz. 1718), które utraciło moc z dniem 10 listopada 2016 r. w związku z art. 1 pkt 2 ustawy z dnia 14 września 2016 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. poz. 1760).