§ 3. - Szczególne wymagania higienicznych w zakresie transportu morskiego cukru surowego luzem.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2017.451

Akt obowiązujący
Wersja od: 2 marca 2017 r.
§  3. 
1. 
Podmiot działający na rynku spożywczym i kapitan statku, odpowiedzialni za transport morski cukru surowego luzem, są obowiązani do posiadania dokumentacji szczegółowo opisującej:
1)
ładunek przewożony bezpośrednio wcześniej w danym pojemniku lub kontenerze (zbiorniku);
2)
rodzaj i efektywność procesu czyszczenia zastosowanego przed rozpoczęciem transportu ładunku cukru surowego luzem, w celu potwierdzenia spełniania przez dany pojemnik lub kontener (zbiornik) wymagań, o których mowa w § 2 ust. 2 pkt 1.
2. 
Dokumentacja, o której mowa w ust. 1, towarzyszy ładunkowi cukru surowego luzem podczas wszystkich etapów transportu do rafinerii. Podmiot działający na rynku spożywczym odpowiedzialny za proces rafinacji jest obowiązany do przechowywania kopii tej dokumentacji.
3. 
Dokumentacja, o której mowa w ust. 1, zawiera wyraźny, czytelny i nieusuwalny napis "Ten produkt musi zostać poddany rafinacji przed wykorzystaniem w celu spożycia przez ludzi", umieszczony w widocznym miejscu, w co najmniej jednym języku urzędowym Unii Europejskiej.
4. 
Podmiot działający na rynku spożywczym i kapitan statku, odpowiedzialni za transport morski cukru surowego luzem lub za proces rafinacji, mają obowiązek udostępniać na żądanie organów urzędowej kontroli żywności dokumentację, o której mowa w ust. 1.