§ 3. - Szczególne wymagania higienicznych w zakresie transportu morskiego cukru surowego luzem.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2017.451
Akt obowiązujący Wersja od: 2 marca 2017 r.
§ 3.
1.
Podmiot działający na rynku spożywczym i kapitan statku, odpowiedzialni za transport morski cukru surowego luzem, są obowiązani do posiadania dokumentacji szczegółowo opisującej:1)
ładunek przewożony bezpośrednio wcześniej w danym pojemniku lub kontenerze (zbiorniku);2)
rodzaj i efektywność procesu czyszczenia zastosowanego przed rozpoczęciem transportu ładunku cukru surowego luzem, w celu potwierdzenia spełniania przez dany pojemnik lub kontener (zbiornik) wymagań, o których mowa w § 2 ust. 2 pkt 1.2.
Dokumentacja, o której mowa w ust. 1, towarzyszy ładunkowi cukru surowego luzem podczas wszystkich etapów transportu do rafinerii. Podmiot działający na rynku spożywczym odpowiedzialny za proces rafinacji jest obowiązany do przechowywania kopii tej dokumentacji.3.
Dokumentacja, o której mowa w ust. 1, zawiera wyraźny, czytelny i nieusuwalny napis "Ten produkt musi zostać poddany rafinacji przed wykorzystaniem w celu spożycia przez ludzi", umieszczony w widocznym miejscu, w co najmniej jednym języku urzędowym Unii Europejskiej.4.
Podmiot działający na rynku spożywczym i kapitan statku, odpowiedzialni za transport morski cukru surowego luzem lub za proces rafinacji, mają obowiązek udostępniać na żądanie organów urzędowej kontroli żywności dokumentację, o której mowa w ust. 1.