Szczególne warunki sanitarne przy produkcji i w obrocie naturalnych wód mineralnych, mineralnych wód mieszanych, naturalnych wód źródlanych oraz wód stołowych.
Dz.U.1997.85.544
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 8 lipca 1997 r.
w sprawie szczególnych warunków sanitarnych przy produkcji i w obrocie naturalnych wód mineralnych, mineralnych wód mieszanych, naturalnych wód źródłowych oraz wód stołowych.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
WYMAGANIA ORGANOLEPTYCZNE, CHEMICZNE, FIZYCZNE I MIKROBIOLOGICZNE DLA BUTELKOWANYCH NATURALNYCH WÓD MINERALNYCH, MINERALNYCH WÓD MIESZANYCH, NATURALNYCH WÓD ŹRÓDLANYCH I WÓD STOŁOWYCH
WYMAGANIA ORGANOLEPTYCZNE, CHEMICZNE, FIZYCZNE I MIKROBIOLOGICZNE DLA BUTELKOWANYCH NATURALNYCH WÓD MINERALNYCH, MINERALNYCH WÓD MIESZANYCH, NATURALNYCH WÓD ŹRÓDLANYCH I WÓD STOŁOWYCH
Lp. | Wskaźnik jakości | Jednostka | Wymagane wartości |
1 | Barwa | mgPt | poniżej 5 |
2 | Mętność | mg/dm3 | poniżej 3 |
3 | Zapach | niewyczuwalny obcy | |
4 | Smak | niewyczuwalny obcy | |
5 | Odczyn | pH | 5,0-8,5 |
6 | Chlorki (Cl) | mg/dm3 | poniżej 300a) |
7 | Fluorki (F) | " | poniżej 1,5a)/2,5b) |
8 | Sód (Na) | " | poniżej 200a) |
19 | Siarczany (SO4) | " | poniżej 250a) |
10 | Żelazo (Fe) | " | poniżej 0,5c) |
11 | Całkowita promieniotwórcza aktywność α | Bq | 0,1 |
12 | Całkowita promieniotwórcza aktywność β | Bq | 1,0 |
a) dla naturalnych wód źródlanych i wód niskozmineralizowanych
b) dla naturalnych wód mineralnych
c) dla wód odżelazianych
II. Substancje niepożądane w nadmiernych ilościach i toksyczne
Lp. | Wskaźnik jakości | Jednostka | Najwyższa dopuszczalna wartość |
1 | 2 | 3 | 4 |
13 | Amoniak (NH4) | mg/dm3 | 1,00 |
14 | Antymon (Sb) | " | 0,01 |
15 | Azotyny (NO2) | " | 0,005 |
16 | Azotany (NO3) | " | 10,00/20,00a) |
17 | Arsen (As) | " | 0,05 |
18 | Bar (Ba) | " | 1,00 |
19 | Bor (H3BO3) | " | 30,00 |
20 | Cyjanki (CN) | " | 0,01 |
21 | Cynk (Zn) | " | 1,00 |
22 | Chrom (Cr) | " | 0,01 |
23 | Glin (Al) | " | 0,10 |
24 | Kadm (Cd) | " | 0,003 |
25 | Mangan (Mn) | " | 0,50 |
26 | Miedź (Cu) | " | 1,00 |
27 | Nikiel (Ni) | " | 0,02 |
28 | Ołów (Pb) | " | 0,01 |
29 | Rtęć (Hg) | " | 0,001 |
30 | Selen (Se) | " | 0,01 |
31 | Siarczki (S2) | " | 0,05 |
32 | ChZT (O2) | " | 3,00 |
33 | Fenole | " | 0,002 |
34 | Detergenty anionowe reagujące z błękitem metylenowym | " | 0,01 |
35 | DDT i jego metabolity | " | 0,0002 |
36 | Bezno(a)piren benzo/k/fluoranten benzo/b/fluoranten benzo/g,h,i/perylen indeno/1,2,3/-c,d piren fluoranten | ng/dm3 | 10 suma wwa* 100 |
a) dla naturalnych wód źródlanych i wód stołowych
* wwa - wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
III. Wymagania mikrobiologiczne
Najwyższa dopuszczalna wartość
Lp. | Wskaźnik jakości | Woda z ujęcia | Woda w butelce | |
do 12 h od napełnienia | po 12 h od napełnienia | |||
37 | Liczba bakterii grupy coli w 250 ml wody | 0 | 0 | 0 |
38 | Liczba bakterii grupy coli typu kałowego w 250 ml wody | 0 | 0 | 0 |
39 | Liczba bakterii Pseudomonas aeruginosa w 250 ml wody | 0 | 0 | 0 |
40 | Liczba bakterii Streptococcus faecalis w 250 ml wody | 0 | 0 | 0 |
41 | Najwyższa dopuszczalna liczba bakterii wyhodowanych w 1 ml wody na agarze odżywczym: | nie oznacza się | ||
- w temp. 37°C po 24 godz. | 5 | 20 | ||
- w temp. 20°C po 72 godz. | 20 | 100 |
ZAŁĄCZNIK Nr 2
KLASYFIKACJA NATURALNYCH WÓD MINERALNYCH, MINERALNYCH WÓD MIESZANYCH, NATURALNYCH WÓD ŹRÓDLANYCH ORAZ WÓD STOŁOWYCH
KLASYFIKACJA NATURALNYCH WÓD MINERALNYCH, MINERALNYCH WÓD MIESZANYCH, NATURALNYCH WÓD ŹRÓDLANYCH ORAZ WÓD STOŁOWYCH
I.
Według ogólnej zawartości rozpuszczonych składników mineralnych
Według ogólnej zawartości rozpuszczonych składników mineralnych
2. Woda średniozmineralizowana - naturalna woda mineralna, mineralna woda mieszana - woda zawierająca w 1 dm3 od 500 do 1.500 mg rozpuszczonych składników mineralnych.
3. Woda wysokozmineralizowana - naturalna woda mineralna, mineralna woda mieszana - woda zawierająca w 1 dm3 powyżej 1.500 mg rozpuszczonych składników mineralnych.
II.
Według stopnia nasycenia dwutlenkiem węgla:
Według stopnia nasycenia dwutlenkiem węgla:
2. Wody z niską zawartością dwutlenku węgla naturalnego pochodzenia lub CO2 wg PN-C-84-909:1972
- wody zawierające poniżej 2.500 mg CO2/dm3.
3. Wody z wysoką zawartością dwutlenku węgla naturalnego pochodzenia lub CO2 wg PN-C-84-909:1972
- wody zawierające powyżej 4.000 mg CO2/dm3.
III.
Według zawartości składników mineralnych mających znaczenie fizjologiczno-odżywcze dla zdrowia, których obecność i stężenie należy zaznaczyć większymi literami na etykiecie
Według zawartości składników mineralnych mających znaczenie fizjologiczno-odżywcze dla zdrowia, których obecność i stężenie należy zaznaczyć większymi literami na etykiecie
2. Woda niskoosadowa - naturalna woda mineralna, mineralna woda mieszana, woda źródlana zawierająca poniżej 20 mg Na+/dm3.
3. Woda z naturalną zawartością magnezu - naturalna woda mineralna, mineralna woda mieszana i woda stołowa zawierająca magnez Mg2+ w stężeniu 50-300 mg/dm3.
4. Woda z naturalną zawartością wapnia Ca2+ - naturalna woda mineralna, mineralna woda mieszana i woda stołowa zawierająca wapń w stężeniu 150-500 mg/dm3.
5. Woda z naturalną zawartością fluorków F- - naturalna woda mineralna, mineralna woda mieszana zawierająca fluorki w stężeniu 1,5-2,5 mg/dm3.
6. Woda z naturalną zawartością jodków J- - naturalna woda mineralna, mineralna woda mieszana zawierająca jodki w stężeniu 0,5-1,0 mg/dm3.
7. Woda z naturalną zawartością siarczanów SO4- - naturalna woda mineralna, mineralna woda mieszana i woda stołowa zawierająca siarczany w stężeniu 250-600 mg/dm3.
8. Woda z naturalną zawartością żelaza Fe2+ - naturalna woda mineralna zawierająca żelazo w stężeniu 5,0-10,0 mg/dm3.
9. Woda alkaliczna - naturalna woda mineralna, mineralna woda mieszana i woda stołowa zawierająca wodorowęglany HCO3- w stężeniu 600-1.200 mg/dm3.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »