Szczególne warunki sanitarne oraz wymagania w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji lub w obrocie naturalnymi wodami mineralnymi i naturalnymi wodami źródlanymi.
Dz.U.2003.89.842
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1
z dnia 18 kwietnia 2003 r.
w sprawie szczególnych warunków sanitarnych oraz wymagań w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji lub w obrocie naturalnymi wodami mineralnymi i naturalnymi wodami źródlanymi
- których zawartość decyduje o stopniu mineralizacji lub o kwalifikacji rodzajowej wody.
- stosuje się od dnia uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
WYMAGANIA ORGANOLEPTYCZNE, FIZYCZNE, CHEMICZNE I MIKROBIOLOGICZNE DLA NATURALNYCH WÓD MINERALNYCH, NATURALNYCH WÓD ŹRÓDLANYCH, W TYM WÓD STOŁOWYCH W OPAKOWANIACH JEDNOSTKOWYCH
WYMAGANIA ORGANOLEPTYCZNE, FIZYCZNE, CHEMICZNE I MIKROBIOLOGICZNE DLA NATURALNYCH WÓD MINERALNYCH, NATURALNYCH WÓD ŹRÓDLANYCH, W TYM WÓD STOŁOWYCH W OPAKOWANIACH JEDNOSTKOWYCH
I.
Wymagania organoleptyczne, fizyczne i chemiczne
Wymagania organoleptyczne, fizyczne i chemiczne
Lp. | Wskaźnik jakości | Jednostka | Najwyższa dopuszczalna wartość |
1 | Barwa (Pt) | mg/l | 15 |
2 | Mętność | mg/l | 3 |
3 | Zapach | niewyczuwalny obcy | |
4 | Smak | niewyczuwalny obcy | |
5 | Odczyn (pH) | 4,5-8,5 | |
6 | Utlenialność (KMnO4) | mg/l O2 | 3 |
7 | Radionuklidy* | ||
Całkowita promieniotwórczość α | Bq/l | 0,1 | |
Całkowita promieniotwórczość β | Bq/l | 1,0 |
II.
Substancje niepożądane w nadmiernych stężeniach i toksyczne
Substancje niepożądane w nadmiernych stężeniach i toksyczne
Lp. | Wskaźnik jakości | Jednostka | Najwyższa dopuszczalna wartość |
1 | Amon | mg/l | 2,0 |
2 | Antymon | mg/l | 0,005 |
3 | Azotany (III) | mg/l | 0,02 |
4 | Azotany (V) | mg/l | 10,00b)/20,00a) |
5 | Arsen | mg/l | 0,01 |
6 | Bar | mg/l | 1,00 |
7 | Bor | mg/l | 5,00 |
8 | Chlorki | mg/l | 250,0a) |
9 | Cyjanki | mg/l | 0,01 |
10 | Cynk | mg/l | 1,00 |
11 | Chrom (og.) | mg/l | 0,01 |
12 | Fluorki | mg/l | 1,5a)/2,5b) |
13 | Glin | mg/l | 0,10 |
14 | Kadm | mg/l | 0,003 |
15 | Mangan | mg/l | 0,5c)/2,00b) |
16 | Miedź | mg/l | 1,00 |
17 | Nikiel | mg/l | 0,02 |
18 | Ołów | mg/l | 0,01 |
19 | Rtęć | mg/l | 0,001 |
20 | Selen | mg/l | 0,01 |
21 | Siarczki (II) | mg/l | 0,05 |
22 | Siarczany (VI) | mg/l | 250,0a) |
23 | Sód | mg/l | 200,0a) |
24 | Żelazo (II) | mg/l | 0,2c) |
25 | Fenole | mg/l | 0,0005 |
26 | Detergenty anionowe reagujące z błękitem metylenowym | mg/l | 0,01 |
27 | Pestycydy Suma pestycydów | µg/l µg/l | 0,1* 0,5** |
28 | Benzo(a)piren | ng/l | 10 |
29 | Suma WWA*** | ng/l | 100 |
a) dla naturalnych wód źródlanych
b) dla naturalnych wód mineralnych i wód stołowych
c) dla wód odżelazianych
* Termin "pestycydy" obejmuje: organiczne insektycydy, organiczne herbicydy, organiczne fungicydy, nematocydy, akarycydy, algicydy, rodentycydy, slimicydy, produkty pochodne, m.in. regulatory wzrostu oraz ich pochodne metabolity, a także produkty ich rozkładu i reakcji.
Podana wartość odnosi się do każdego pestycydu.
W przypadku aldryny, dieldryny, heptachloru i epoksyheptachloru NDS wynosi 0,03 μg/l.
** Wartość oznacza sumę stężeń wszystkich pestycydów oznaczonych ilościowo.
*** Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne: benzo(a)piren, benzo(k)fluoranten, benzo(b)fluoranten, benzo(g, h, i)perylen, indeno(1, 2, 3)-c, d piren.
III.
Wymagania mikrobiologiczne
Wymagania mikrobiologiczne
Lp. | Wskaźnik jakości | Woda w opakowaniu jednostkowym (najwyższa dopuszczalna liczba bakterii) | |
do 12 h od napełnienia | po 12 h od napełnienia | ||
1 | Bakterie grupy coli w 250 ml wody | 0 | 0 |
2 | Bakterie Escherichia coli w 250 ml wody | 0 | 0 |
3 | Pseudomonas aeruginosa w 250 ml wody | 0 | 0 |
4 | Enterokoki (paciorkowce kałowe) w 250 ml wody | 0 | 0 |
5 | Clostridia redukujące siarczyny w 50 ml wody | 0 | 0 |
6 | Ogólna liczba bakterii wyhodowanych z 1 ml wody na agarze odżywczym: | nie normalizuje się | |
- w temp. 36°C ± 2°C po 48 godz. | 20 | ||
- w temp. 22°C ± 2°C po 72 godz. | 100 |
IV.
Wymagania chemicznej kwalifikacji wody jako naturalnej wody mineralnej
Wymagania chemicznej kwalifikacji wody jako naturalnej wody mineralnej
Lp. | Rodzaj składnika mineralnego | Minimalne stężenie mg/l | Rodzaj wody |
1 | Suma rozpuszczonych składników mineralnych | 1.000 | naturalna woda mineralna |
2 | Dwutlenek węgla naturalnego pochodzenia | 250 | naturalna woda mineralna z naturalną zawartością CO2 |
3 | Magnez | 50 | naturalna woda mineralna zawierająca magnez |
4 | Wapń | 150 | naturalna woda mineralna zawierająca wapń |
5 | Wodorowęglany | 600 | naturalna woda mineralna zawierająca wodorowęglany (alkaliczna) |
6 | Siarczany (VI) | 250 | naturalna woda mineralna zawierająca siarczany |
7 | Fluorki | 1,5 | naturalna woda mineralna zawierająca fluorki |
8 | Jodki | 0,2 | naturalna woda mineralna zawierająca jodki |
9 | Sód | 200 | naturalna woda mineralna wysokosodowa |
B.
Lp. | Rodzaj składnika mineralnego | Maksymalne stężenie mg/l | Rodzaj wody |
10 | Sód | 20 | naturalna woda mineralna niskosodowa* |
* Zalicza się wyłącznie wody o mineralizacji ogólnej powyżej 500 mg/l.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
KRYTERIA KLASYFIKACJI NATURALNYCH WÓD MINERALNYCH, NATURALNYCH WÓD ŹRÓDLANYCH, W TYM WÓD STOŁOWYCH1)
KRYTERIA KLASYFIKACJI NATURALNYCH WÓD MINERALNYCH, NATURALNYCH WÓD ŹRÓDLANYCH, W TYM WÓD STOŁOWYCH1)
I.
Według ogólnej zawartości rozpuszczonych składników mineralnych:
Według ogólnej zawartości rozpuszczonych składników mineralnych:
2. Woda średniozmineralizowana - naturalna woda mineralna, naturalna woda źródlana i stołowa - woda zawierająca w 1 l od 500 do 1.500 mg rozpuszczonych składników mineralnych.
3. Woda wysokozmineralizowana - naturalna woda mineralna i stołowa - woda zawierająca w 1 l powyżej 1.500 mg rozpuszczonych składników mineralnych.
II.
Według pochodzenia dwutlenku węgla w wodzie:
Według pochodzenia dwutlenku węgla w wodzie:
2. Wody nasycone dwutlenkiem węgla naturalnego pochodzenia w złożu.
3. Wody nasycone dwutlenkiem węgla o jakości wymaganej dla środków spożywczych.
4. Wody odgazowane i wtórnie nasycone dwutlenkiem węgla naturalnego pochodzenia lub dwutlenkiem węgla o jakości wymaganej dla środków spożywczych.
III.
Według stopnia nasycenia dwutlenkiem węgla:
Według stopnia nasycenia dwutlenkiem węgla:
2. Wody niskonasycone dwutlenkiem węgla - do stężenia 1.500 mg/l CO2.
3. Wody średnionasycone dwutlenkiem węgla - od stężenia 1.500 do 4.000 mg/l CO2.
4. Wody wysokonasycone dwutlenkiem węgla - powyżej stężenia 4.000 mg/l CO2.
Objaśnienia:
1) Klasyfikacja wód stołowych dotyczy tych wód w opakowaniach jednostkowych.
2) Nie dotyczy naturalnych wód źródlanych i wód stołowych.
ZAŁĄCZNIK Nr 3
WZORCOWY ZAKRES BADAŃ NATURALNYCH WÓD MINERALNYCH, NATURALNYCH WÓD ŹRÓDLANYCH, W TYM WÓD STOŁOWYCH
WZORCOWY ZAKRES BADAŃ NATURALNYCH WÓD MINERALNYCH, NATURALNYCH WÓD ŹRÓDLANYCH, W TYM WÓD STOŁOWYCH
Rodzaj badań | Zakres badań | |||
Wskaźniki jakości wody | Badania wstępne1) | Badania pełne w związku z oceną i kwalifikacją wody2) | Monitoring kontrolny3) | Sytuacje wyjątkowe - awaryjne4) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Wskaźniki organoleptyczne | zapach smak | zapach smak mętność barwa | zapach smak mętność barwa | zgodnie z zaleceniem |
Wskaźniki fizyczno-chemiczne | przewodność elektryczna temperatura | przewodność elektryczna temperatura pH radionuklidy | przewodność elektryczna pH | kompetentnych instytucji |
Substancje niepożądane i toksyczne w nadmiernych stężeniach | azotany (III) azotany (V) amon ChZT | wszystkie aniony i kationy wymienione w cz. II załącznika nr 1 do rozporządzenia | azotany (III) azotany (V) amon żelazo ChZT | zgodnie z zaleceniem kompetentnych instytucji |
Składniki podstawowe | sód wapń magnez żelazo mangan chlorki wodorowęglany siarczany | potas lit wodorowęglany jodki bromki krzemionka | składniki wymienione w znakowaniu wody | zgodnie |
Wskaźniki mikrobiologiczne | Bakterie grupy coli Escherichia coli ogólna liczba bakterii wyhodowanych na pożywce agarowej z 1 ml wody w temp. 22°C±2°C i 36°C±2°C | w zakresie podanym w części III załącznika nr 1 do rozporządzenia | z zaleceniem kompetentnych instytucji |
1) Badania pozwalające na wstępną charakterystykę wody z ujęcia.
2) Badania niezbędne do oceny jakości wody z ujęcia, która ma być wykorzystywana do produkcji wody opakowanej oraz wody w opakowaniu jednostkowym przeznaczonej do obrotu.
3) Badania kontrolne - systematyczne - wody ujmowanej oraz pobranej w krytycznych punktach kontrolnych.
4) Badania zalecane w przypadku zmian jakości wody czerpanej z ujęcia.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »