Szczególne warunki produkcji i wprowadzania do obrotu dietetycznych środków spożywczych, używek przeznaczonych do celów dietetycznych i odżywek.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1996.108.520

Akt utracił moc
Wersja od: 13 marca 1997 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 22 sierpnia 1996 r.
w sprawie szczególnych warunków produkcji i wprowadzania do obrotu dietetycznych środków spożywczych, używek przeznaczonych do celów dietetycznych i odżywek.

Na podstawie art. 3 ust. 2 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192 oraz z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456) zarządza się, co następuje:
1.
Rozporządzenie określa szczególne warunki produkcji i wprowadzania do obrotu dietetycznych środków spożywczych, używek przeznaczonych do celów dietetycznych i odżywek, zwanych dalej "dietetycznymi środkami spożywczymi".
2.
Zasady i tryb udzielania zezwoleń na produkcję i wprowadzanie do obrotu dietetycznych środków spożywczych i odżywek, a także wprowadzenie do obrotu takich środków spożywczych przywożonych z zagranicy, zwanych dalej "zezwoleniami", określają przepisy odrębne.
Dietetyczne środki spożywcze wolno produkować w zakładach przeznaczonych wyłącznie do ich produkcji lub w wyodrębnionych oddziałach zakładów produkujących również inne środki spożywcze, zwanych dalej "zakładami produkującymi środki dietetyczne".
Zakład produkujący dietetyczne środki spożywcze powinien być wyposażony w maszyny, urządzenia i inne wyposażenie zapewniające przebieg procesów produkcyjnych w sposób gwarantujący jakość zdrowotną tych środków zgodną z wymaganiami określonymi w przepisach prawnych bądź w normach wprowadzanych do obowiązkowego stosowania w trybie przepisów ustawy o normalizacji.
Zakład produkujący środki dietetyczne powinien posiadać laboratorium fizykochemiczne i mikrobiologiczne, umożliwiające przeprowadzenie wszystkich badań stosowanych w kontroli surowców oraz produkowanych dietetycznych środków spożywczych, lub mieć możliwość korzystania z takiego laboratorium.
Kontrola wewnętrzna produkcji dietetycznych środków spożywczych powinna być ustalona przez kierownika zakładu produkującego środki dietetyczne na podstawie systemu krytycznych punktów kontroli (HACCP), charakterystycznych dla stosowanej technologii produkcji i rodzaju produkowanego dietetycznego środka spożywczego, po uzgodnieniu z właściwym państwowym wojewódzkim inspektorem sanitarnym.
1.
Kierownik zakładu produkującego środki dietetyczne jest obowiązany opracować dla każdego stanowiska pracy lub działu (oddziału) regulamin ustalający wymagania dotyczące:
1)
warunków sanitarnych, które powinny być przestrzegane przy pracach na poszczególnych stanowiskach lub w poszczególnych działach, z uwzględnieniem jakości zdrowotnej surowców, opakowań i gotowych wyrobów (samokontrola),
2)
higieny osobistej pracowników i przestrzegania dobrej praktyki higienicznej,
3)
stosowania systemu krytycznych punktów kontroli (HACCP), ustalonego zgodnie z § 5.
2.
Regulaminy, o których mowa w ust. 1, powinny być uzgodnione z właściwym państwowym terenowym (portowym) inspektorem sanitarnym.
Produkcja dietetycznych środków spożywczych powinna odbywać się na podstawie składu surowcowego i instrukcji technologicznych wskazanych w zezwoleniu.
1.
Do produkcji dietetycznych środków spożywczych mogą być używane tylko surowce odpowiadające wymaganiom jakości zdrowotnej, ustalonym dla danego surowca w przepisach odrębnych lub w zezwoleniu, posiadające dokumentację świadczącą o ich pochodzeniu i jakości zdrowotnej.
2.
Surowce używane do produkcji dietetycznych środków spożywczych nie mogą pochodzić od zwierząt lub ze zwierząt, którym podawano hormony lub antybiotyki bądź inne substancje farmakologiczne czynne.
Dietetyczne środki spożywcze nie mogą być poddawane napromieniowaniu oraz działaniu prądów o wysokiej częstotliwości.
Dietetyczne środki spożywcze mogą być wprowadzane do obrotu tylko w opakowaniu jednostkowym zawierającym te środki w ilościach dostosowanych do potrzeb nabywców indywidualnych lub zbiorowych.
1.
Dietetyczne środki spożywcze powinny być znakowane w sposób określony w przepisach o znakowaniu środków spożywczych w opakowaniach jednostkowych przeznaczonych do obrotu, a ponadto należy na nich umieszczać:
1)
napis "dietetyczny środek spożywczy",
2)
numer zezwolenia oraz zawarte w zezwoleniu zalecenia dotyczące obrotu tym środkiem.
2.
Na opakowaniu jednostkowym dietetycznego środka spożywczego dla niemowląt, zastępującego mleko matki, powinna być informacja o nadrzędności i korzyściach karmienia niemowląt w sposób naturalny (mlekiem matki).
1.
Podmioty gospodarcze, które wprowadzają do obrotu dietetyczne środki spożywcze, powinny je przechowywać w warunkach podanych na opakowaniu jednostkowym.
2.
Podmioty gospodarcze, o których mowa w ust. 1, powinny zapewnić wydzielenie odpowiednich stoisk lub półek dla dietetycznych środków spożywczych oraz spełnienie innych warunków ustalonych w zezwoleniu.
Przepisy § 9-12 stosuje się również do dietetycznych środków spożywczych sprowadzanych z zagranicy.
Traci moc zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 22 kwietnia 1971 r. w sprawie szczegółowych warunków produkcji i wprowadzania do obrotu dietetycznych środków spożywczych (Monitor Polski Nr 33, poz. 211).
Znakowanie dietetycznych środków spożywczych bez umieszczania na nich napisu, o którym mowa w § 11 ust. 1 pkt 1, jest dopuszczalne, nie dłużej jednak niż do dnia 1 stycznia 1998 r.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia.
1 § 14a dodany przez § 1 rozporządzenia z dnia 14 lutego 1997 r. (Dz.U.97.21.113) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 13 marca 1997 r.