§ 6. - Szczególne warunki produkcji i wprowadzania do obrotu dietetycznych środków spożywczych, używek przeznaczonych do celów dietetycznych i odżywek.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1996.108.520

Akt utracił moc
Wersja od: 13 marca 1997 r.
§  6.
1.
Kierownik zakładu produkującego środki dietetyczne jest obowiązany opracować dla każdego stanowiska pracy lub działu (oddziału) regulamin ustalający wymagania dotyczące:
1)
warunków sanitarnych, które powinny być przestrzegane przy pracach na poszczególnych stanowiskach lub w poszczególnych działach, z uwzględnieniem jakości zdrowotnej surowców, opakowań i gotowych wyrobów (samokontrola),
2)
higieny osobistej pracowników i przestrzegania dobrej praktyki higienicznej,
3)
stosowania systemu krytycznych punktów kontroli (HACCP), ustalonego zgodnie z § 5.
2.
Regulaminy, o których mowa w ust. 1, powinny być uzgodnione z właściwym państwowym terenowym (portowym) inspektorem sanitarnym.