§ 5. - Szczególne rodzaje fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowe wymagania organoleptyczne, fizyczne i chemiczne dla tych napojów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.25.223

Akt utracił moc
Wersja od: 14 lutego 2003 r.
§  5.
1.
Wina owocowe spokojne, wina owocowe aromatyzowane spokojne, "Wino Polskie" spokojne, "Wino Polskie aromatyzowane" spokojne, napoje winopochodne spokojne, napoje winopochodne aromatyzowane spokojne, napoje winopodobne spokojne, napoje winopodobne aromatyzowane spokojne, napoje niskoalkoholowe spokojne oraz napoje niskoalkoholowe aromatyzowane spokojne mogą zawierać dwutlenek węgla znajdujący się pod ciśnieniem poniżej 1 bara w temperaturze 20°C.
2.
Wina owocowe półmusujące, wina owocowe aromatyzowane półmusujące, "Wino Polskie" półmusujące, "Wino Polskie aromatyzowane" półmusujące, napoje winopochodne półmusujące, napoje winopochodne aromatyzowane półmusujące, napoje winopodobne półmusujące, napoje winopodobne aromatyzowane półmusujące, napoje niskoalkoholowe półmusujące oraz napoje niskoalkoholowe aromatyzowane półmusujące zawierają naturalny dwutlenek węgla znajdujący się pod ciśnieniem od 1 do 2,5 bara w temperaturze 20°C, pochodzący z fermentacji alkoholowej, który po otwarciu butelki uchodzi i powoduje perlenie się napoju.
3.
Wina owocowe musujące, wina owocowe aromatyzowane musujące, "Wino Polskie" musujące, "Wino Polskie aromatyzowane" musujące, napoje winopochodne musujące, napoje winopochodne aromatyzowane musujące, napoje winopodobne musujące, napoje winopodobne aromatyzowane musujące, napoje niskoalkoholowe musujące oraz napoje niskoalkoholowe aromatyzowane musujące zawierają naturalny dwutlenek węgla znajdujący się pod ciśnieniem nie mniejszym niż 3 bary w temperaturze 20°C, pochodzący z fermentacji alkoholowej, który po otwarciu butelki uchodzi i powoduje perlenie się napoju.
4.
Wina owocowe półmusujące gazowane, wina owocowe aromatyzowane półmusujące gazowane, "Wino Polskie" półmusujące gazowane oraz "Wino Polskie aromatyzowane" półmusujące gazowane, napoje winopochodne półmusujące gazowane, napoje winopochodne aromatyzowane półmusujące gazowane, napoje winopodobne półmusujące gazowane, napoje winopodobne aromatyzowane półmusujące gazowane, napoje niskoalkoholowe półmusujące gazowane oraz napoje niskoalkoholowe aromatyzowane półmusujące gazowane zawierają dodany dwutlenek węgla znajdujący się pod ciśnieniem od 1 do 2,5 bara w temperaturze 20°C, który po otwarciu butelki uchodzi i powoduje perlenie się napoju.
5.
Wina owocowe musujące gazowane, wina owocowe aromatyzowane musujące gazowane, "Wino Polskie" musujące gazowane, "Wino Polskie aromatyzowane" musujące gazowane, napoje winopochodne musujące gazowane, napoje winopochodne aromatyzowane musujące gazowane, napoje winopodobne musujące gazowane, napoje winopodobne aromatyzowane musujące gazowane, napoje niskoalkoholowe musujące gazowane oraz napoje niskoalkoholowe aromatyzowane musujące gazowane zawierają dodany dwutlenek węgla znajdujący się pod ciśnieniem nie mniejszym niż 3 bary w temperaturze 20°C, który po otwarciu butelki uchodzi i powoduje perlenie się napoju.