§ 12. - Szczególne rodzaje fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowe wymagania organoleptyczne, fizyczne i chemiczne dla tych napojów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.25.223

Akt utracił moc
Wersja od: 14 lutego 2003 r.
§  12.
Napoje winopodobne spokojne, napoje winopodobne półmusujące, napoje winopodobne półmusujące gazowane, napoje winopodobne musujące oraz napoje winopodobne musujące gazowane, napoje winopodobne aromatyzowane spokojne, napoje winopodobne aromatyzowane półmusujące, napoje winopodobne aromatyzowane półmusujące gazowane, napoje winopodobne aromatyzowane musujące oraz napoje winopodobne aromatyzowane musujące gazowane zawierają:
1)
cukry redukujące po inwersji:
a)
do 15 gramów na litr w przypadku napojów wytrawnych,
b)
od 15 gramów do 30 gramów na litr w przypadku napojów półwytrawnych,
c)
od 30 gramów do 60 gramów na litr w przypadku napojów półsłodkich,
d)
od 60 gramów do 150 gramów na litr w przypadku napojów słodkich,
e)
powyżej 150 gramów na litr w przypadku napojów bardzo słodkich;
2)
popiół w ilości nie mniejszej niż 0,6 grama na litr.